Филм за спасените евреи със световна премиера в Пловдив

Главен герой в лентата "Следващото поколение“ е спряганият за израелски премиер ген. Габи Ешкенази, който е с български корени

Общество
16:35 - 21 Октомври 2019
5659
Филм за спасените евреи със световна премиера в Пловдив

„Тази история трябва да бъде разказана на бъдещите поколения. Да знаят, че в най-зловещото време за Европа е имало и други хора - човешки същества! Имало е един малък български народ, заради който днес ние съществуваме. Ако не бяха те -  нас нямаше да ни има!“ Вълнуващите думи изрича бившият началник на Генералния щаб на изрелската армия генерал-лейтенант и син на пловдивски евреин - Габи Ешкенази в документалния филм „Следващото поколение“. 

Световната премиера на лентата с главни герои - значими израелски личности, наследници на спасени български евреи по време на Втората световна война, ще се състои на 23 октомври в 20,30 ч. в "Лъки -Дом на киното" в Пловдив. Създадената по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев документална лента е заснета в Израел и България, и чрез емоционалното пътуване на героите назад към корените проследява не просто изключителната история на спасяването и биографиите на двете семейства, но и личните чувства и емоции на героите в тяхното търсене на отговори за миналото и настоящето.

Габи Ешкенази, чието име днес се спряга от израелските медии като един от възможните наследници на настоящия министър-председател на страната Бенямин Нетаняху, е един от главните герои в лентата на режисьорите Ния Александрова и Айелет Хелер. Ешкенази е депутат в Кнесета от центристката партия "Синьо и бяло", а името му бе анонсирано от лидера на формацията на Бени Ганц за бъдещ министър на отбраната, ако Ганц стане премиер.

Не по-малко силни са и думите на Ошрат Котлер, писател и един от доайените на израелската журналистика, водеща на телевизионни новини, автор и продуцент на предавания и документални филми: „Как е успял този народ да направи тиха революция срещу хитлеристите?“, се пита в края на филма Ошрат Котлер. Тя е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик.

На премиерата в Пловдив се очаква да присъстват както Ошрат Котлер, така и жен. Габи Ешкенази. На представянето в града под тепетата ще дойдат и продуцентите на лентата Яков Джераси и Димитър Гочев, както и още герои от филма - Иванка Гезенко – експерт в Държавна агенция архиви, Светлозар Калев – председател на Организация на евреите в България "Шалом" - гр. Пловдив, проф. Владимир Игнатовски – сценариен консултант на "Следващото поколение".

България е единствената държава, която по време на Холокоста успява да спаси близо 50 000 евреи, живели в страната тогава. Нито един от тях не е бил убит, нито изпратен в лагерите на смъртта, въпреки че в този период България е била част от Тристранния пакт. Спасяването на българските евреи е изключителен исторически прецедент, в резултат на който в страната има повече евреи след Войната, отколкото преди нейното започване. Това събитие е известно на по-голямата част от българите и израилтяните, но хората в световен мащаб рядко са чували за него.

Героите в „Следващото поколение” желаят да бъдат част от осветляването, както на събитията свързани със спасяването на техните предци, така и със слабо познатите, дори в България, последствия от този исторически прецедент.

„Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” - имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Една от главните героини във филма - Ошрат Котлер е родена на 25.07.1965 г. Тя е израелска писателка и журналист, водеща на телевизионни новини, автор и продуцент на предавания и документални филми. През 2006 г. Котлер публикува първия си роман „Приказка, която започва със сълзи”, в който разказва историята на своя живот през модерен психологически прочит. Втората й книга „Дете мое” става бестселър в Израел и пресъздава историите на едно семейство еврейски емигранти и обхваща периода от 20-те години на миналия век до днес. Книгата е вдъхновена от личната семейна биография на Котлер. Днес Ошрат е още по-заинтригувана да продължи проучването на собствените си корени и семейна биография.

Израелската журналистка Ошрат Котлер е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик

С участието си във филма „Следващото поколение” тя вярва, че не просто ще успее да се докосне до миналото на предците си, но ще съумее да сподели и запознае зрители от целия свят със значимите исторически събития, случили се в България по време на Втората световна война, които не просто са дали отражение върху собствения й живот, но дори са предопределили изборът на професионална и житейска реализация. С тези заявки Котлер несъмнено се превръща в най-емоционалния герой на „Следващото поколение”.

Другият главен герой - генерал-лейтенант Габриел (Габи) Ешкенази е началник на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел от 2007 до 2011 г. Той е роден l в Израел през 1954 г. в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази, майка му е еврейка - преселничка от Сирия. Габи Ешкенази служи в прославената бригада Голани, която се смята за елитната част на източните евреи (Сефаради и Мизрахи). Участва във войната Йом Кипур, операция „Мълния”, операция „Литани”, Ливанската война от 1982 и конфликта в Южен Ливан продължил до 2000, Първата интифада, Интифадата Ал-Акса, и войната в Газа (2008-2009).



Генерал-лейтенант Габи Ешкенази, чийто баща е родом от Пловдив, е началник на Генералния щаб на израелската армия от 2007 до 2011 г.


Завършва школа за младши командири в Тел Авив, Командно-щабен колеж на Морската пехота в САЩ, има бакалавърска степен по политически науки от университета в Хайфа и МБА от Харвард. Женен е и има две деца. Той е извървял пътя от войнишкия окоп до най-високия пост във въоръжените сили на Израел, започвайки като редник на 18-годишна възраст. В продължение на 33 години служи на върховната за евреите задача – гарантирането на сигурността във враждебно обкръжение.

През 2005 г. е избран за генерален директор в Министерството на отбраната и дясна ръка на военния министър Амир Перец. От 2007 до 2011 ръководи Генералния щаб на Израелските сили за отбрана. Пенсионира се с почести през 2011 г.През следвоенния му период става председател на Шемен – компания за добив на газ и петрол. През март 2012 г. в град Ор Йехуда кръщават улица на негово име.

Днес Габи Ешкенази е депутат в Ксенета и е един от лидерите на центристката партия "Синьо и бяло"


Йосиф Пепо Ешкенази, бащата на генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, участва във войната за независимост на Израел (1948 - 1949) като командир на отряд български евреи в състава на така наречените "Зверове на Нагев" – елитна бронирана специална част. "Българите" на Пепо Ешкенази влизат в историята на войната с това, че по време на най-тежките боеве, едва не започват сражение със свои колеги, които искат да екзекутират група египетски пленници, като отмъщение за жестоко инквизирани израелски командоси. "Българите" надделяват и успяват да опазят пленниците невредими.

Снимки: Ния Александрова