Филмът "Автопортрет" в търсене на истинската същност на човека

Лентата на Десислав Атанасов с участието на Борис Атанасов, Севар Иванов и Валентин Ганев с премиера на фестивала “Златна роза” във Варна

Култура
09:03 - 25 Септември 2023
4083
Филмът "Автопортрет" в търсене на истинската същност на човека

Новият български игрален късометражен филм "Автопортрет" ще бъде представен премиерно на 25 септември в зала 1 на Фестивалния и комплексен център във Варна като част от конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Тогава ще бъде и първата среща на екипа на филма със зрителите у нас.

С „Автопортрет“ се опитах да покажа, колко е важно да вярваш в това, което те отличава от останалите, споделя режисьорът и продуцент Десислав Атанасов.

Докато рисува свой автопортрет, млад художник открива
истинската си същност. Лъчезар мечтае да стане художник, но вместо това работи скучна работа. В неговата представа всички хора изглеждат еднакви, и той е един от тях. Това се променя, когато вижда възрастен художник, различаващ се от останалите.

Лъчезар се вдъхновява да нарисува свой автопортрет, за да участва в конкурс, организиран от художника. Докато рисува обаче, младият творец се изправя срещу истинската си същност и трябва да приеме това, което го отличава от другите.

В актьорския екип са Борис Атанасов, Севар Иванов и Валентин Ганев.

“Идеята за този филм се роди по време на ковид пандемията. Започнахме да пишем сценария с актьора Борис Атанасов, който изпълнява една от главните роли във филма. И двамата се вдъхновявахме от една и съща тематика - колко е важно човек да познава себе си и да се обърне към себе си. Търсехме се по какъв по-интересен начин да разкажем тази история във визуален план. Малко по-късно към екипа се присъедини и актьорът Севар Иванов и заедно пренаписахме сценария много пъти”, разказа пред Lupa.bg режисьорът Десислав Атанасов.

“Това, което ни даде повече увереност беше, че кандидатствахме в Национален фонд ”Култура”, успяхме да спечелим финансиране и да реализираме проекта”, добави той.

“Във филма се разказва за художник, който открива истинската си същност, рисувайки свой автопортрет. За мен, а и за много хора, е важен въпросът кой съм аз, кои сме ние. Смятам, че когато човек успее да открие своята собствена идентичност и неговата даденост от природата, тогава той може да оцени хората около него много по-добре, защото всъщност всички ние сме различни. Много важно е да уважаваме различието на останалите хора и да ги приемаме такива, каквито са, защото истинската любов е, когато ние харесваме някого такъв какъвто е. Точно тази тема ме провокира да се захвана с филма ”Автопортрет”, сподели още режисьорът пред Lupa.bg.

“Бих дал пример с България, която като малка държава, се опитва да подражава на някого друг. Аз смятам, че истинската сила не е да подражаваме, а да бъдем тези, които сме. Това е и основната идея на филма”, каза Десислав Атанасов.

“За мен е много важно да работим в екип. Много вярвам в идеята, че киното е колективно изкуство и се радвам, че всички работихме заедно. С актьорите се събирахме много пъти за репетиции преди началото на снимките и всичко наистина беше взаимен процес. Непрекъснато обсъждахме идеи, така че всеки има своя творчески принос, не само от актьорска гледна точка, но и от философска към самия сценарий. Радвам се, че и Валентин Ганев се включи към екипа”, каза режисьорът.


“Киното е магия и точно затова е хубаво. Имахме само три снимачни дни. Всичко беше много точно и правилно разпределено, за да влезем в бюджета. Филмът беше предварително нарисуван и знаехме много добре какво правим и от какво можем да се лишим и от какво не можем. Имахме декор с много картини. Художници дойдоха от Академията и участваха като част от екипа, за което съм много благодарен”, сподели още Десислав Атанасов.

“Благодаря изключително много на режисьора на филма Десислав Атанасов, който ме покани да изиграя един много странен образ - той е алтер его на основния персонаж. Това го прави втори основен герой или скритата същност - тази същност, която всеки от нас крие от обществото, тази същност, която ние се страхуваме да покажем като хора пред обществото, за да не бъдем отхвърлени и за да бъдем приети по-лесно.

Защото по някакъв начин се страхуваме, че се различаваме от масата и от нормата. Та аз съм тази индивидуалност на главния герой, който е поставен пред предизвикателството да я извади на показ и го прави чрез изкуството като рисува свой автопортрет. Ако трябва да обобщя с едно изречение - аз съм скритата истинска същност на главния герой”, разкри пред Lupa.bg актьорът Севар Иванов.

Той сподели, че като човек и като творец се интересува от тъмната страна на човешката същност. “Подхождайки към всеки образ до този момент, като актьор търся подходящите изразни средства, за да създам един плътен образ. Така че за мен е изключително важно да открия именно тези скрити от мен самия черти в характера, който нося и да ги проявя, когато и където трябва. Интересно ми е да се ровя в собствената си душевност, така че да намирам нови черти, да намирам нови характеристики. Всяко подобно предизвикателство за мен като артист, ме обогатява. Не мога да си поставя сам рамки и ограничения, че нещо не би ми послужило след време. Напротив. Подхождам към всеки образ с любопитство да намеря нещо ново за себе си”, откровен бе Севар Иванов.


В семейството на актьора има много художници, но самият той не е посягал към четката. “И двамата ми братя рисуват, и баща ми е художник, и сестра ми също. Реших да не посягам натам професионално”, призна Севар Иванов.

На въпрос на Lupa.bg какво човек може да види в своя автопортрет актьорът отговори така: “Според мен е много важно всеки от нас да си направи образно казано един такъв автопортрет - било чрез рисуване, било чрез писане. Може и просто да седнем и да помислим ние какви сме, да кажем какви си представяме, че сме, дали в действителност сме такива и за другите хора и дали има голям дисонанс между нашата представа за нас и това какви сме за другите хора и най-важното дали се харесваме такива, каквито сме или го правим, за да се харесаме на някой друг.”

“Вълнувам се от срещата с публиката, тъй като нашият плод от творческата ни дейност е направен и е предназначен за публиката и всяка обратна връзка е важна за нас - било то положителна или отрицателна, защото изкуството се прави, за да ни накара да се замислим, освен да му се насладим. Надявам се, че филмът "Автопортрет" ще провокира вниманието на зрителите, така че те наистина да се замислят за истинската си същност. Посланието на филма е, че няма причина да се притесняваме от истинската си същност, независимо дали тя се припокрива с разбиранията на масата хора. Нека хората просто да бъдат себе си. Няма нищо по-хубаво от това, стига да не навредят на никого”, изказа мнение Севар Иванов.

Продуцент на "Автопортрет" е Елени Декидис. Зад камерата е операторът Младен Минев, главен художник е Дина Бакалова, монтажът е дело на Анна Каперска, а музиката на Иван Манов. Визуални ефекти -  Петър Райжеков.

Екипът се надява, че в близките седмици “Автопортрет” ще бъде показан в отделни арт кина в цялата страна.