Филмът "Парцалев" със специална награда на "Златен ритон"

Топ
19:39 - 11 Декември 2020
4152
Филмът "Парцалев" със специална награда на "Златен ритон"

Документалният филм “Парцалев” беше отличен със Специалната награда за филмов портрет на 25-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.

Автори на сценария са проф. Марин Дамянов и нашият колега Пенчо Ковачев. Филмът е по книгата на Ковачев “Всенародният любимец Георги Парцалев и проклятието да си гей в НРБ”.

Режисьор на “Парцалев” е доц. Валентина Фиданова-Коларова, оценена от журито заради “умението да разкрие Човека зад популярността на неговата личност”. Оператор на лентата е проф. Цветан Недков, продуцент - “Корунд Х ЕООД – Христо Христов”.

Заради строгите епидемиологични мерки срещу КОВИД-19, фестивалът „Златен ритон“, който традиционно се провежда в Пловдив, се състоя виртуално в обявения формат и програма от 4 до 10 декември 2020 г.

Голямата награда "Златен ритон" за документален филм заслужи "Преди края" с продуцент "ПроФилм – Асен Владимиров. Сценарист е Асен Владимиров, оператор Емил Христов, режисьор Елдора Трайкова, оценена за "майсторското художествено внушение на един наближаващ апокалипсис".

Голямата награда "Златен ритон" за анимационен филм взе "Сантяго" на продуцента "Кулев филм продукция". Сценарист и режисьор е Андрей Кулев, художници - Ася Кованова и Андрей Кулев. Мотивите на журито са за "вярно и емоционално повествование, за хуманно послание и ярка графична образност".