Филмът "Шибил" със 136 награди с премиера у нас (ТРЕЙЛЪР)

Дебютната лента на младия режисьор Никола Бозаджиев може да бъде гледан безплатно в България на 10 юни

Култура
11:11 - 04 Юни 2021
4928
Филмът "Шибил" със 136 награди с премиера у нас (ТРЕЙЛЪР)

Българският филм "Шибил" е спечелил 136 награди в 49 държави на шест континента - Африка, Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Това съобщават от екипа на продукцията, която на 10 юни се завръща както на голям екран, така и онлайн. Амбицията на създателите на лентата е тя да стигне и до Антарктида, което по думите им предстои да се случи.

Съвременната адаптация на едноименния разказ на Йордан Йовков за невъзможната любов на Шибил и Рада е пленила публиката от Лос Анжелис до кралство Бутан, от Швеция до Тайланд, от Аржентина до Япония.

"Шибил" е повече от филм, това е филм с кауза, който доказва, че младите български творци могат да творят смело и да покоряват света", разказват от фондация "Първа клапа" по повод първия си проект, изграден на принципа "учене чрез правене". Много скоро ще стартира DMS кампания "Ти ко-продуцираш бъдещето на творците ни!",чиято цел е всички събрани средства да отидат за следващия проект на млад български дебютант. 

Младият сценарист и режисьор Никола Бозаджиев пише сценария на 17 години и завършва филма на 19 години. Взима платинено Реми за "Най-добър международен филм" на 21 години, точно на толкова години Стивън Спилбърг взима своето дебютно Реми за късометражния си филм "Амблин", на чието име е кръстено известното му студио.

Дейвид Линч, Джордж Лукас, Оливър Стоун, братя Коен и Ридли Скот също са взели дебютната си награда на този фестивал. До момента филмът има 29 награди за най-добър режисьор и най-добър дебютен режисьор, 5 награди за "Най-добър сценарий" и повече от 35 награди за пълнометражен филм.

Композиторът на филма Георги Стрезов е номиниран на Международния фестивал за звук и музика в Хърватия, редом с филмите "Паразит", "1917", "Жокера", "Джуди" и "Гордост и величие". Симфоничната музика се свързва с дълбоките корени на българския дух. Музиката на "Шибил" е записана на живо с над 80-членен оркестър.

Действието се развива през четирите сезона на годината и пресъздава цялата прелест на българската природа. Оператор е Стефан Врачев.

Това е история за невъзможната любов, видяна през очите на неподозиран разказвач - превъплътената душа на Шибил и спътник в живота му - неговия кон. През втората половина на XIX век смелостта превръща разбойника Шибил в заплаха за властта и легенда за момците. При един от набезите си Шибил се среща с Рада и между тях пламва любов.

Същевременно за главата на хайдутина е обявена награда. Знатният търговец, Велико кехая, за да засвидетелства подкрепата си към османската власт в борбата със зачестилите хайдутски набези, скроява капан за Шибил - собствената си дъщеря, Рада. Без знанието на Рада се заплита любовна клопка, с непредотвратим горчив край. В устроения капан попадат както врагове, така и приятели. В стремежа си да бъдат заедно, двамата герои избират смъртта като единствен начин да сбъднат любовта си. Защото, както отбелязва и разказвачът на тази история, смъртта е само праг, а любовта е вечност.

През втората половина на 19-и век смелостта превръща разбойника Шибил в заплаха за властта. При един от набезите си той се среща с Рада и между тях пламва любов. Същевременно, за главата на хайдутина е обявена награда. Знатният търговец, Велико кехая, за да засвидетелства подкрепата си към османската власт в борбата със зачестилите хайдутски набези, скроява капан за Шибил - собствената си дъщеря, Рада.

Без знанието на Рада, се заплита любовна клопка, с непредотвратим горчив край. В стремежа си да бъдат заедно, двамата герои избират смъртта като единствен начин да сбъднат любовта си. Защото, както отбелязва и разказвачът на тази история, смъртта е само праг, а любовта е вечност.

В ролята на Шибил е Панайот Мустакерски, на Рада - Десислава Вулева, на Велико кехая - Тодор Близнаков.

Всеки който иска да гледа филма, има ексклузивната възможност да се регистрира за безплатен достъп. Може да проверите как на www.shibil.bg. Премиерата ще бъде онлайн и в избрани кина в България на 10 юни.