Филмът "Триумф" с Мария Бакалова за дупката в Царичина е българското предложение за "Оскар"

Черната комедия е вдъхновена от истинския живот

Култура
12:15 - 03 Септември 2024
2379
Филмът "Триумф" с Мария Бакалова за дупката в Царичина е българското предложение за "Оскар"

Филмът “Tриумф” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за Оскар, съобщиха от Националния филмов център. На заседание на комисията за избор на национална номинация на български филм за участие в категорията международен филм на 97-и награди на Филмовата академия Оскар бе избран единодушно с 5:0 глас филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов “Триумф”.

Сред актьорите в главните роли са номинираната за "Оскар" Мария Бакалова и работещият в телевизията във Великобритания Юлиан Костов, които са и копродуценти на филма чрез своята компания Five Oceans. Освен тях на екрана ще видим Юлиан Вергов, Маргита Гошева, Станислав Ганчев, Иван Савов.

Черната комедия разказва измислена история, вдъхновена от една от големите загадки на 90-те - дупката в Царичина. След падането на комунизма в началото на 90-те години на миналия век секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия, ръководена от ясновидка, започва да копае дупка в търсене на мистериозен артефакт, който ще донесе окончателния триумф.

Филмът е копродукция между България и Гърция и е осъществен с подкрепата на Националния филмов център, Евроимаж, Гръцки филмов център, БНТ, Гръцка национална телевизия ЕРТ, Програма Творческа Европа МЕДИА на ЕС, Американска фондация за България, ЦКС.

Сценарият е на Кристина Грозева, Дечо Таралежков и Петър Вълчанов. Режисьори са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, оператор е Крум Родригес, музиката е на Теодор Иконому.


"Триумф" е заключителна част от "новинарската" трилогия на Кристина Грозева и Петър Вълчанов: филми, вдъхновени от вестникарски изрезки от нашата най-нова история. Първите два бяха "Урок" (2014) и "Слава" (2016). 

"Филмът е интересен, защото е социална сатира, вдъхновена от истинския живот, което е още по-абсурдно и драматично. Много тънка и хлъзгава е границата между трагедия и комедия, а "Триумф" е точно това. Нямам търпение  хората да видят какво сме сътворили, защото вложихме много любов и беше едно прекрасно преживяване“, разказа преди време Мария Бакалова.

Световната премиера на „Триумф“ беше наскоро на кино фестивала в Торонто.