Филмов фестивал връчва полово неутрални награди на актьорите

Критерият за журито в Сан Себастиан ще бъде да разграничава добрите от лошите изпълнения

Култура
15:04 - 23 Юни 2021
1844
Филмов фестивал връчва полово неутрални награди на актьорите

Кинофестивалът в Сан Себастиан съобщи, че от тази година ще присъжда полово неутрални актьорски награди, предаде Асошиейтед прес.

Наградата "Сребърна раковина" за най-добър актьор и най-добра актриса ще бъде заменена от "Сребърна раковина" за най-добро изпълнение. Тя ще бъде присъждана за водеща роля и поддържаща роля, обявиха организаторите. Подобна промяна направи и кинофестивалът в Берлин.

"Промяната произтича от убеждението, че полът вече не е критерий, който следваме при разграничаването на изпълненията - заяви фестивалният директор Хосе Луис Ребординос. - Критерият за журито ще бъде да разграничава добрите от лошите изпълнения".

Организаторите се надяват 69-ият кинофестивал в Сан Себастиан да премине от 17 до 25 септември почти като преди пандемията. Макар и да останат някои ограничения, броят на прожекциите в сравнение с миналата година ще бъде увеличен, както и публиката.

Фестивалът на комиксите в Ангулем обикновено се организира през януари. Тази година той не можа да посрещне публика заради епидемията от Ковид-19. Обявяването на голямата награда на журито беше отложено за юни с надежда условията да ес подобрят. Несигурността обаче накара организаторите да не отлагат повече.