ФИНАЛ: Медицинските хеликоптери литват срещу 17 954 лв. на час

Италианците от „Алидауния“ ни дават под наем 2 машини заедно с екипажите

Техномания
20:45 - 01 Юни 2023
5949
ФИНАЛ: Медицинските хеликоптери литват срещу 17 954 лв. на час

Италианският оператор Alidaunia (“Алидауния“) спечели обществената поръчка за наема на два медицински хеликоптера, след като предложи по-ниска цена от конкурента в процедурата – испанския Avincis. Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа решението за избор на изпълнител.

Целта на поръчката е да се набавят два медицински хеликоптера под наем заедно с екипажите, които да поемат спешната помощ по въздух, докато пристигат купените от Министерството на здравеопазването 6 медицински хеликоптера от италианската компания “Леонардо“, първият от които се очаква в края на тази година. Самата “Алидауния“ е лицензиран сервизен център на хеликоптерите "Леонардо", предаде Mediapool.

Наемът на двата хеликоптера се предвижда да е за срок от 2 години с възможност за още една допълнителна година.

След като италианският оператор “Алидауния“ спечели поръчката, целият проект за въздушната спешна помощ отива в ръцете на италианци.

“Щастлив съм, че две от най-реномираните европейски дружества в областта на спешната медицинска помощ по въздуха взеха участие в процедурата. Надявам се, че до средата на месец юли 2023 г. България вече ще разполага с вертолети и екипажи за нуждите на своите граждани.

Човешкият живот и здраве е абсолютен приоритет за нас, затова това е поредният поет и изпълнен ангажимент от страна на служебното правителство“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев.

Час във въздуха ще струва 17 954 лв. с “Алидауния“

Италианският оператор “Алидауния“ е дал цена за 1 час полетно време от 17 954,52 лв. без ДДС в рамките на 500 часа годишно. Общата цена без ДДС за двугодишен период за 1000 часа полетно време общо за двата вертолета е 17 954 520 лв.

Компанията е дала чувствително по-ниска цена за час полетно време след изчерпване на предвидените 500 часа годишно: 3 227 лв. на час без ДДС. При обявената през март месец от Министерството на транспорта пазарна консултация за наем на хеликоптери италианският оператор подаде индикативно предложение, в което присъстваха модели хеликоптери, повечето от които бяха "Леонардо", каквито страната ни вече реши да закупи, както и "Чесна".