ФИНАЛЪТ: Ето кои грабнаха „Аскеер”

Култура
21:32 - 24 Май 2022
4408
ФИНАЛЪТ: Ето кои грабнаха „Аскеер”

Фондация "Академия Аскеер" връчва тази вечер своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Церемонията, чийто режисьор е Борис Радев, е в Театър "Българска армия". Водещ отново е Веселин Ранков. Събитието тази година е посветено на 300 години от рождението на Отец Паисий Хилендарски.

Актрисата Меглена Караламбова беше удостоена с почетен "Аскеер", а с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер 2022" - актрисата Цветана Манева.

В категория Съвременна българска драматургия:

Александър Секулов за „НАРОДЪТ НА ВАЗОВ“ – Народен театър „Иван Вазов“

Аскеер за изгряваща звезда:

Сдружение „СУМАТОХА“ за „Въпреки живота, всичко е любов” по Виктор Пасков – Драматичен театър „Рачо Стоянов”– Габрово

Поддържаща женска роля:

Лили Шомова за ролята й на Кристин в „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг - Общински културен институт Театър „Възраждане“.

Поддържаща мъжка роля:

Юлиан Вергов за ролята му на Иван Вазов в „Народът на Вазов“ от Александър Секулов – Народен театър „Иван Вазов“.

Наградите "АСКЕЕР" са най-старите и единствени по рода си театрални награди в България. Отличията се дават "от артисти – за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

Единадесетте спектаклови категории на "Аскеер 2022" включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Тази година обект на внимание бяха над 90 представления, реализирани в този период. Традиционно връчването на наградите “АСКЕЕР” е под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната.