Финално проучване: ГЕРБ печели изборите със сигурност, вече води с 9% пред БСП

Топ
17:44 - 01 Април 2021
9152
Финално проучване: ГЕРБ печели изборите със сигурност, вече води с 9% пред БСП

Три дни преди изборите става ясно, че шест партии със сигурност влизат в бъдещото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". ВМРО е на кантар, а разликата между първите две партии расте и вече доближава внушителните 9%. Едно е ясно отсега - победител в тези избори безусловно ще е ГЕРБ, като за тях декларират подкрепата си над 28% от анкетираните българи.

Това показват данните от последното проучване на общественото мнение направено от "Алфа Рисърч" и Би Ти Ви, проведено със собствени средства. То бе огласено на 1 април сутринта, а социолозите уверено повториха, че това нее първоприлска шега. "Три дни преди вота избирателната активност продължава да бъде една от най-големите неизвестни със съществено значение за крайния резултат", застрахова се социологът Боряна Димитрова пред Би Ти Ви.

Подкрепата за партиите, които получават над 4% според проучването е: ГЕРБ – 28,1%, БСП – 19,8%, "Има такъв народ" – 12.7%, ДПС – 12,5%, ДБ – 6,3%, "Изправи се! Мутри, вън!" - 6%, ВМРО - 4%. Социолози обаче очакват да има скрит вот за партията на Слави и резултатите на "Има такъв народ" почти да достигнат тези на БСП. ГЕРБ обаче на практика със сигурност ще са победителите и на тези избори, въпреки че се очаква да вкарат не повече от 82 депутата.

"Тази година прогнозите са по-трудни от всякога и заради пандемията, и заради динамичната промяна на нагласите по време на кампанията", предупреди Боряна Димитрова. По думите ѝ за ГЕРБ не се променя подкрепата в хода на кампанията, но се увеличава разликата с втората сила - БСП, която вече доближава 9%.

Последното изследване на агенцията е направено в периода 27 - 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Проучването показва, че избирателната активност ще е около 51%, или между 2,6 и 2,8 млн. души планират да гласуват. Тези данни са за реално живеещите в България избиратели, уточни Боряна Димитрова. До голяма степен на активността влияе пандемията от Ковид-19. Всеки десети от тези, които искат да гласуват, има големи притеснения, а над една трета (36%) имат известни притеснения. Ако тези хора останат в домовете си, активността може много да паднe - под 2.4 млн. души, което ще доведе до съществени промени в резултатите, коментира Боряна Димитрова. Според другис социолози обаче е възможно избирателната активност да е необичайно висока и да доближи 60%. Това вероятно ще увеличи резултатите на "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП.

Три четвърти от анкетираните казват, че са решили за кого ще гласуват още преди кампанията. 11,6% посочват, че са решили по време на кампанията. 13,3% твърдят, че ще решат в оставащите до изборите дни. Според нас те може и да не отидат до урните, смята социологът. 

"Притесненията за гласуване в Ковид-кризата не остава незасегната никоя партия, но най-тежко засяга по-възрастните избиратели, които са значителна част от електората на БСП и на т.нар. "патриотични формации" - до 20% от техните избиратели се притесняват. Освен това част от новите протестни формации като "Изправи се! Мутри, вън!" взимат от гласовете на социалистите", коментира Боряна Димитрова. Тя допълни, че резултатът на ДПС може да е различен, ако има голям приток от гласове от чужбина, които агенцията не мери, и при ниска избирателна активност.

Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата е: Воля/НФСБ – 3,1%, "Възраждане" – 1,7%, "Атака" – 1,2%, АБВ – 0,9%, КОД – 0,8%, "Републиканци за България" – 0,8%. "Малки промени могат да се окажат съществени. Ако патриотичните формации прескочат бариерата, това дава шанс на ГЕРБ за управление", смята Боряна Димитрова.