Финансист пред Lupa.bg: Бюджетният дефицит ще е шоков, възможно е вдигане на данъците

През 2023 г. ще има рецесия със слаб икономически растеж, прогнозира Румен Гълъбинов

Общество
20:13 - 31 Декември 2022
7322
Финансист пред Lupa.bg: Бюджетният дефицит ще е шоков, възможно е вдигане на данъците

Догодина очаквам бюджетния дефицит да е шоков, а това значи или нови неизгодни заеми, или вдигане на данъци, или и двете. Това прогнозира пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов. 
 
Според него ни предстои продължителен период на икономически застой заради влошаването на фискалната позиция, намаляването на инвестициите, свиването на кредитния пазар и слабото вътрешно търсене.
 
Икономиката на България ще бъде в стагфлация следващата година, рецесия със слаб икономически растеж и инфлация около средната за ЕС.

"Правителство ще трябва да вземе нов бърз заем, преди да ни свалят кредитния рейтинг. Рекламата е вземи назаем сега - плати догодина, а за бюджета на България е плати сега - вземи назаем догодина", съветва финансистът. 

"Трябва да се увеличи минималната работна заплата, но трябва да има и методика, по която автоматично да се определя всяка година, без да се водят спорове колко да е абсолютната сума. Методиката за увеличение на минималната работна заплата може да включва или да бъде 50% от средната работна заплата, или да бъде 60% от медианната", обясни Румен Гълъбинов.