Финансист пред Lupa.bg: ЕС ни удря с нови данъци

Актуални новини
12:00 - 10 Септември 2020
10081
Финансист пред Lupa.bg: ЕС ни удря с нови данъци

Цял пакет от нови данъци готви Европейският съюз за страните-членки. Още през следващата година може да се наложи да плащаме налози върху пластмасата, върху цифровите дружества, върху финансовите транзакции и върху технологиите, прогнозира пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов.

„ЕС гласува едни огромни суми – и като бюджет за новия програмен период 2021-2027, и като спасителен фонд от 750 млрд. евро. Т.е, всичките тези пари трябва по някакъв начин да бъдат набавени. Основният източник е - собствени средства. А те идват от данъци и от такси”, обясни Гълъбинов.

По тази причина той очаква или да се вдигнат вече съществуващите данъци, или да бъдат въведени нови.

„Има и трети вариант – емитиране на общоевропейски еврооблигации. В тоя смисъл и ние имаме отношение към това, защото вече сме в чакалнята на еврозоната”, коментира експертът.

Той предполага, че предстои вдигане на данъците, които касаят т. нар. Зелена сделка, както и налозите, които вървят с модерните дигитални технологии. „Защото ЕС вижда, че IT бизнесът в момента върви много добре. Трите компании, които са във възход, са „Майкрософт”, „Амазон”, и „Фейсбук”. Те вместо да загубят, спечелиха от кризата”, посочи Гълъбинов.

Финансистът добави, че е възможно да започне и уеднаквяване на съществуващите данъци: най-вече преките подоходни данъци. „България с тези 10% е в ниското ниво, затова вероятно ще ни посъветват да започнем да ги вдигаме. Във Франция и Германия те са много по-високи”, подчерта той.

От друга страна за косвените данъци - като ДДС например, се очаквала препоръка те да бъдат диференцирани. „Това е кардинална данъчна промяна. Целта е да се стигне до единен общ фискален Европейски съюз”, обобщи Румен Гълъбинов.