Финансист пред Lupa.bg: Излизаме от блатото, ако приемем еврото

Актуални новини
16:04 - 02 Април 2021
5886
Финансист пред Lupa.bg: Излизаме от блатото, ако приемем еврото

Според новия доклад на Световната банка страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз. Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази годипа тя да е около 3,2%.

Защо отново сме на дъното и има ли лесен начин да дръпнем напред? Финансистът Кольо Парамов обяви пред Lupa.bg, че за да се подобрим, трябва да приемем еврото.

"Единственият начин България да дръпне напред е да приеме еврото. За момента всякакви чужди инвестиции у нас са блокирани. Причината е следната- инвеститорът, който иска да вложи пари в България не е сигурен до каква степен националната валута ще бъде обвръзната с еврото. Не е сигурен дали може да ползва определени възможности, например да вземе от западни банки кредит с 1,5% лихва, да ги инвестира в България и да моделира процес на директна работа, защото не е сигурен как ще се случат тук нещата", каза Парамов. 

"Ако това, което направихме миналата година като привързване към еврото, го бяхме направили когато го предлагах пред 2015 г., ние тази година щяхме да сме равен оборот с евро, нямаше да има проблем. Докато не приемем еврото като валута, докато нямаме сравнителен базис за преизчисление, няма да има инвеститори. Няма входни пари и това е голям проблем. Няма да има нови работни места, няма да има постъпления, няма да има разширяване на бюджета", добави той.

По думите му се говорят глупости, че като се приеме еврото, всичко щяло да поскъпне по две. "Това са измишльотини. Стоките имат реална себестойност. Един кашкавал в България се продава около 10 лева, същият този кашкавал на пъпа на Лондон се продава за 4 паунда- 8,80 лв. Има ли логика? Пазарът се саморегулира", каза още експертът.

И добави, че по негови изчисления за последните три месеца при хранителните продукти има около 7% инфлация.