Финансист пред Lupa.bg: Очакват се две дъна на кризата до края на годината

Икономика
16:30 - 27 Юли 2020
5615
Финансист пред Lupa.bg: Очакват се две дъна на кризата до края на годината

"Реалният БВП на България може да намалее с до 10% през 2020 г. според базов сценарий за предполагаемото второ въздействие на COVID-19. Възможно е да имаме  две дъна на кризата до края на годината. При това положение възстановяването се отлага за 2021г. "Това заяви пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов по повод икономическа криза заради COVID-19.

По думите му има голям спад на парите, които българите от чужбина изпращат в България. Той е около 30%. За да се справим с кризата, финансистът предлага да се вземат следните допълнителни мерки:

1. Да се увеличат заплатите и пенсиите,  за да се увеличи паричната маса за потребление.

2. Да се увеличат и други квазипарични средства, като ваучери за храна.

3. Банките да вдигнат горната граница на кредитните карти и да увеличат овърдрафтите по дебитните карти.

4. Данъкът на едноличните търговци да се намали на 10%.

5. Фирмите с до 100,000 лв. годишен оборот да се освободят от ДДС.

 „Необходимо е драстично да се засили вътрешното потребление  чрез увеличаване на доходите / заплати, пенсии, социални плащания идруги помощи /, тъй като това е най-силният фактор на икономическия растеж. Около 70% от БВП е от вътрешното потребление. Така ще се компенсират загубите от износа и туризма, които скоро няма да се нормализират. И още много други мерки трябва да се предприемат текущо, за да се намали удара от тази тежка икономическа криза”, съветва Румен Гълъбинов.