Финансов успех: България продаде дълг за 2,5 млрд. евро

Новини
10:15 - 16 Септември 2020
3807
Финансов успех: България продаде дълг за 2,5 млрд. евро

България планира да събере 2 милиарда евро чрез световните облигационни пазари. Процедурата по предлагането на книжата е започнала вчера. Това съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

В публикацията се посочва още, че в понеделник са били проведени разговори с инвеститори да бъдат предложени две емисии - 10-годишни и 30-годишни облигации.

Финансовият министър Кирил Ананиев засега не е коментирал публично темата.

За увеличаване тавана на дълга с 2 милиарда евро финансовото министерство получи съгласието на парламента. През май, тогавашният финансов министър Владислав Горанов съобщи, че ще се чакат по-добри пазарни условия. Той посочи и избраните банки, които да управляват пласирането на новия дълг - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit.

Според финансови експерти, с новия дълг ще бъде покрит бюджетния дефицит, който най-вероятно ще бъде около 3,5 млрд. лв. Остатъкът ще осигури ликвидни буфери за справяне с икономическите последици от пандемията.

По-късно във вторник вечерта стана ясно, че емисията облигации е пласирана успешно на международните пазари. Заради големия интерес и добрите лихвени условия е решено да се продадат книжа за 2,5 млрд. евро вместо предварително обявените 2 млрд., съобщи “Капитал”.

Интересът е бил толкова висок, че заявките от инвеститори са били за 7,5 млрд. евро.

Постигната доходност за 10-годишните облигации е 0,4%, а за 30-годишните е 1,48%, което се смята за много изгодно.