Финансовият министър на Саудитска Арабия призна: Правителството контролира Нюкасъл

Собствениците на Свраките имат идея как да вдигнат сумите за трансфери и да се съобразят с финансовия феърплей

Спорт
17:01 - 22 Октомври 2021
1921
Финансовият министър на Саудитска Арабия призна: Правителството контролира Нюкасъл

Финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадаан, потвърди, че правителството на кралството контролира Нюкасъл и са зависими от решенията, които се взимат от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Шефовете на Висшата лига разрешиха поглъщането на стойност 300 милиона паунда от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, след като получиха „уверения“, че правителството няма да контролира клуба.

Но този аргумент беше отхвърлен от финансовия министър на кралството Мохамед Ал-Джадаан.

„Това е инвестиция на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Това е една инвестиция сред многото“, коментира Ал-Джадаан в интервю за „CNBC“.

„Ако хората се притесняват от конкуренцията между клубовете, особено сега, когато инвестирахме в един от тях, бих казал, че това е добър знак, че има потенциален сериозен конкурент, който идва по пътя им, което е добре за цялата футболна общност“, добави той.

„Ние спонсорираме не само клубовете, които купихме. Ние спонсорираме различни клубове и спортни мероприятия“, допълни финансовият министър на Саудитска Арабия.

„Ще има много възможности за спонсорирането и на други клубове“, каза още Мохамед Ал-Джадаан.

Новите собственици на Нюкасъл обмислят идеята да продадат правата за името на „Сейнт Джеймсис Парк“ и по този начин клубът да увеличи приходите си, което вследствие ще му даде възможност и да похарчи повече пари за трансфери, съобразявайки се с правилата за финансов феърплей.

Според „Дейли Мейл“ това ще се случи обаче само със съгласието на феновете на „свраките“. Идеята е в името да продължи да присъства и „Сейнт Джеймсис Парк“, дори да има ребрандиране.

С днешна дата изчисленията показват, че в първите три сезона клубът може да си позволи да похарчи само около 200 милиона паунда, за да влезе в рамките на финансовия феърплей. Собствениците ще се опитат да вдигнат лимита със спомената мярка.

По същото време се твърди, че клубът скоро ще бъде облекчен по отношение на временното замразяване на подписването на спонсорски договори с фирми, пряко свързани със собствениците на клубове. Тази забрана бе гласувана от 18 от 20-те клуба в Премиър лийг на среща в понеделник.

В Нюкасъл са уверени, че това решение е незаконно и то няма да представлява заплаха за техните дългосрочни търговски възможности.