Финансовият министър: Няма да изпълним плана си по събиране на ДДС

Росица Велкова определи предложенията за минимална работна заплата от 850 лв. като прекомерни

Новини
11:58 - 06 Декември 2022
2159
Финансовият министър: Няма да изпълним плана си по събиране на ДДС

Държавната хазна няма да успее да изпълни плана си по събиране на ДДС за тази година. Според плана, който беше заложен при актуализацията на бюджета, до 31 декември трябва да бъдат събрани 16,02 млрд. лв., което няма да се случи, става ясно от прогнозата на МФ.

Два месеца преди крайния срок бюджетът отчита събрани 12,79 млрд. лв. Това е с 2,1 млрд. лв. или с 20% повече от събраното през 2021 г., но е недостатъчно, за да се изпълни планът.

„В резултат на въведените данъчни мерки за прилагане на намалена и нулева ставка на ДДС за доставките на определени стоки и услуги, както и на изпреварващия ръст на ДДС за възстановяване, се очаква неизпълнение на планираните приходи от ДДС за 2022 г.“, обявяват от ведомството на служебния министър Росица Велкова, предаде econ.bg.

С актуализацията на бюджета ставката на ДДС бе намалена от 20% на 9% за природния газ, парното и топлата вода. Въведе се 0% ДДС за хляба, а ставката за бирата и виното в заведенията се вдигна от 9% на 20%.

От детайлните данни се вижда, че има проблем с т. нар. „ДДС от сделки в страната“. По това перо към края на октомври са събрани едва 6,8 млрд. лв., което е 1,9% спад спрямо същия период на миналата година. В същото време ръстът в графата „ДДС от внос“ е близо 61% или с 2,3 млрд. лв. повече в сравнение с 2021 г.

Според икономиста от „Института за пазарна икономика“ Лъчезар Богданов, цитиран от "Медиапул", едно от обясненията за разминаването е чисто техническо. Когато има износ, ДДС се възстановява и това се отразява в графата „ДДС от сделки в страната“, докато при вноса се плаща ДДС и този приход се отчита изцяло в графата „ДДС от внос“.

Финасовият министър Росица Велкова вчера за пореден път изрази позицията, че служебното правителство не трябва да внася проектобюджет за следващата година.

Тя определи предложенията за минимална работна заплата от 850 лв. като прекомерни и се обяви срещу повишаването ѝ.

Депутатите от параментарната Комисия по труда, социалната и демографската политика единодушно приеха миналата седмица на първо четене от догодина минималната заплата в страната да стане 850 лв. Предложението бе внесено от "БСП за България".

Никога не е имало такъв драстичен скок в минималната заплата, заяви вчера Велкова пред БНР. Всяко увеличение от 10 лв. в МРЗ води до влошаване на салдото по бюджета с около 50 млн. лв.

При ръст от 710 на 850 лв. това е равносилно на влошаване на салдото с малко под 1 милиард лева, каза Велкова.