Финансовият министър: Преизпълнението в хазната към момента вече е под 1 млрд. лв.

Росица Велкова очаква през декември да постъпят 2,6 млрд. лева от първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост

Новини
12:18 - 25 Октомври 2022
1914
Финансовият министър: Преизпълнението в хазната към момента вече е под 1 млрд. лв.

Ако не бъде съставено редовно правителство, служебният кабинет ще предложи тазгодишният бюджет да бъде прилаган и след Нова година.

Това обяви министърът на финансите Росица Велкова в рамките на изслушването ѝ в парламента, което се случва в две процедури - по искане съответно на БСП и на ГЕРБ-СДС.

Преизпълнението в хазната към момента вече е под 1 млрд. лв.,

съобщи министър Велкова. По думите ѝ това число не трябва да внася оптимизъм, защото най-големите разходи предстоят.

Заради планираният дефицит се налага теглене на нов държавен дълг, подчерта Велкова:

"Емитирайки този дълг, който към момента сме емитирали, фискалният резерв към 30 септември е 12,1 милиарда. На база на всички тези ангажименти, които има към фискалния резерв,

ако не емитираме до края на годината повече дълг, фискалният резерв към 31 декември би бил около 5,6 милиарда, което е крайно недостатъчно,

защото знаете, че минималният му размер е 4,5 милиарда, а ние в началото на януари трябва да поемем плащанията за пенсии".

Росица Велкова представи изработения от министерството базов бюджет за догодина, но подчерта, че служебният кабинет няма право да прави политики, следователно запазва съществуващите.

„Ако сме в хипотезата да няма избрано редовно правителство, спокойно с този така наречен удължителен закон едно

служебно правителство може да изпълнява бюджета, както беше направено и в началото на тази година от редовното правителство“.

В рамките на изслушването различните политически сили реагират по различен начин на представените данни от страна на Росица Велкова. Част от тях изразяват притеснение, че ще се задържат социалните плащания, а други - че дефицитите през годините ще се увеличават, следователно и общата задлъжнялост на държавата.

„Очакваме през декември да постъпят 2,6 млрд. лева от първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Подали сме искането с изпълнени всички мерки и в момента нашето искане се разглежда в Европейската комисия“, съобщи Велкова.