Финландия критикува призива на Меркел да се затворят ски курортите

Германия настоява да се наложи забрана в ЕС за ски туризъм по коледните празници

Свят
16:15 - 27 Ноември 2020
1710
Финландия критикува призива на Меркел да се затворят ски курортите

Предложението на германския канцлер Ангела Меркел да се затворят ски курортите в ЕС с цел спиране разпространението на коронавирус би било "фатално" за бизнеса във Финландия. Това предупреди министърът на икономиката на скандинавската държава Мика Линтила пред АФП.

"Тук във Финландия трябва да запомним, че повечето от посетителите в ски центровете са от страната", подчерта той.

"Би било доста странно, ако ски центровете са затворени във Финландия, защото корона ситуацията като цяло не е толкова ужасяваща, колкото в някои други държави", поясни министърът.

Германия настоява да се наложи забрана в ЕС за ски туризъм по коледните празници, но Австрия и други страни се противопоставиха.

Линтила смята, че планът на Меркел да се затворят ски центровете би бил "фатален удар" върху туристическия сектор в страната.

"Няма да затворя ски центровете", категоричен е той, но разбира, че трябва да се затворят базите, където се събират хора след ски. Във Финландия повечето ски центрове са относително малки и нямат такива бази. Те се посещават предимно от вътрешни туристи.

В Швеция главният епидемиолог Андерс Тегнел също коментира, че не вярва, че властите ще наложат забрана за посещение на ски курорти.