Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Свят
15:37 - 30 Януари 2023
1119
Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Финландия се надява да влезе в НАТО заедно с Швеция, тъй като двете страни кандидатстваха за членство едновременно. Това заяви финландският външен министър Пека Хаависто.

Швеция е най-близкият партньор на Финландия в политиката за сигурност и отбрана, подчерта той.

НАТО и нейните страни членки също подчертаха колко важно е за планирането на отбраната Швеция и Финландия да се присъединят заедно към Алианса, посочи още той.

Изказването му дойде, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му може да разгледа само кандидатурата на Финландия, тъй като смята, че Швеция не е направила достатъчно, за да се справи със ситуацията по отношение на групите, които Анкара смята за терористични.

Миналата седмица Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията й.

По-рано Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.