Финландия ограничава влизането на руски граждани

Хелзинки ограничи драстично през септември туристическите визи за руснаци

Русия
17:31 - 23 Септември 2022
1430
Финландия ограничава влизането на руски граждани

Броят на руснаците, влизащи във Финландия, се е удвоил, откакто Москва обяви мобилизация за войната в Украйна, съобщи говорител на граничната агенция пред АФП, докато скандинавската държава се готви да ограничи влизането.

"6 470 руснаци пристигнаха във Финландия през сухопътната граница в четвъртък", в сравнение с 3 100 влизания в началото на седмицата, заяви говорителят на граничната служба.

Броят им е по-нисък от този преди пандемията от COVID-19.

"В момента имаме 70 % от трафика, който отчетохме през 2019 г. по същото време", заяви в четвъртък Елиас Лайне, заместник-началник на граничния пункт Ваалимаа.

Числата в петък показват "леко покачване", но не и съществена промяна, каза той.

В четвъртък премиерът на страната Сана Марин заяви: "Руският туризъм и пътувания трябва да бъдат спрени, включително транзитното преминаване през Финландия".

Марин добави, че рискът за сигурността, който представляват руските пътници, трябва да бъде "преоценен" след обявената от Москва мобилизация.
"Други държави, например балтийските страни и Полша, използваха този риск за сигурността като аргумент, за да попречат на хората да дойдат", каза тя и добави, че Финландия трябва да направи своя собствена оценка.

Хелзинки ограничи драстично през септември туристическите визи за руснаци, но те продължават да влизат във Финландия с визи, издадени от други държави от ЕС в Шенгенското пространство.