Финландия остава границата с Русия затворена до 14 април

Русия
15:03 - 08 Февруари 2024
1299
Финландия остава границата с Русия затворена до 14 април

Финландското правителство ще удължи затварянето на пропускателните пунктове на границата с Русия до 14 април, съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

Финландия затвори източната си граница с Русия в края на миналата година на фона на нарастващ брой мигранти с нередовни документи от страни, включително Сирия и Сомалия. Хелзинки обвини Москва, че насочва мигранти към границата, твърдение, което Кремъл отрече.

Финландските власти разполагат с доказателства, които показват, че повече мигранти ще пристигнат от Русия, ако правителството прекрати затварянето, каза вътрешното министерство в четвъртък.

"Има поне стотици, но вероятно хиляди мигранти близо до руската страна на границата, които чакат възможност да продължат пътуването си към Финландия", каза вътрешният министър Мари Рантанен в изявление.

Общо 1323 търсещи убежище са дошли във Финландия от Русия между август и декември миналата година, според финландските гранични власти.

Имиграционните власти на Финландия през януари казаха на Ройтерс, че не са успели да намерят около 160 от мигрантите и че те вероятно са продължили към друга европейска страна.

Руското външно министерство обяви в края на януари, че прекратява трансграничното споразумение между Москва и Хелзинки. Рязката стъпка последва финландските обвинения, че Русия подклажда мигрантска криза на общата им граница.

През декември Хелзинки обвини Москва, че предизвиква миграционна криза, като насочва търсещите убежище до границата и им позволява да влязат на нейна територия без валидни документи за пътуване, обвинение, което Русия отхвърли, заявявайки, че решението е "недвусмислено провокативно и е очевидно в съответствие с опитите за да влошим още повече нашите отношения".

Същия месец президентът Владимир Путин каза на руската държавна телевизия, че "ще има проблеми с Финландия" и обвини НАТО, че "въвлича" Хелзинки в алианса.