Финландия разговаря с Русия и Китай за повредения газопровод

Русия
16:40 - 20 Октомври 2023
6731
Финландия разговаря с Русия и Китай за повредения газопровод

Външното министерство на Финландия заяви в петък, че се е свързало с Китай и Русия по дипломатически канали относно разследването на повреда на тръбопровод и телекомуникационен кабел в Балтийско море, предава Ройтерс.

Рано на 8 октомври газопровод и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония, бяха прекъснати, което според финландските следователи може да е умишлен саботаж.

Финландското външно министерство в изявление до Ройтерс в петък каза, че се е свързало с Китай, за да потърси помощ и да се свърже с кораба NewNew Polar Bear, кораб, посочен като обект на разследване от финландската полиция.

По отношение на Русия Финландия се свърза с руското външно министерство, "заявявайки сериозността на въпроса" и че е започнало разследване.

На 17 октомври стана ясно, че контейнеровозът Newnew Polar Bear се е връщал от Шанхай със спирка в Калининград на път за Санкт Петербург, където достигна вечерта на 8 октомври. След като корабът поддържал постоянна скорост от 11 възела за известно време, той започва да се забавя, когато той се приближи до местоположението на Balticconnector - около 1:19 ч. сутринта естонско време - до 9,5 възела, преди да се върне към нормалната си скорост от малко над 11 възела около 1:24 ч. сутринта. Корабът се е забавил, точно когато е пресичал тръбопровода.

Властите във Финландия и Естония, чиито държавни компании притежават и експлоатират тръбопровода Balticconnector, заявиха, че повредата изглежда е причинена от "механична сила" и че може да е било умишлен акт.

Норвежкият сеизмологичен институт NORSAR, анализирайки данните, събрани във Финландия, заяви, че е идентифицирал "вероятна експлозия" близо до тръбопровода в неделя в 01:20 ч. местно време, съответствайки на изявлението на оператора Gasgrid, че налягането е спаднало преди 02:00 ч..

Вълните, измерени след експлозии, обикновено оставят различни следи от тези, изпратени от земетресения, казаха сеизмолозите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че ако се докаже, че повредата на подводен газопровод и телекомуникационен кабел под Балтийско море е резултат от умишлена атака, отговорът на НАТО ще бъде непоколебим.