Съмнителна повреда спря газопровода между Финландия и Естония

Свят
11:05 - 11 Октомври 2023
1931
Съмнителна повреда спря газопровода между Финландия и Естония

77-километровият газопровод Balticconnector, който минава по дъното на Финския залив и свързва финландския град Инкоо с естонския Палдиски, беше спрян рано сутринта в неделя поради рязък спад на налягането в системата.

Повреден е и подводен оптичен кабел между двете страни. Естония и Финландия твърдят, че аварията на тръбопровода не е повлияла на тяхната енергийна сигурност.

„Вероятно повредата както на газопровода, така и на комуникационния кабел е резултат от външна намеса”, написа президентът на Финландия Саули Нинистьо в Twitter.

Финландският вестник Iltalehti, позовавайки се на източници от правителството и отбранителните сили, съобщава, че Русия е сред заподозрените, тъй като нейни кораби са били забелязани близо до вятърни паркове и подводни захранващи кабели.

Финландският премиер Петери Орпо каза пред парламента, че повредената част от газопровода е във финландски води, а повредата на комуникационния кабел вероятно е настъпила в естонски води.

Той отбеляза, че е малко вероятно течът да възникне при нормална работа на газопровода или в резултат на промени в налягането. Според Bloomberg основната версия, по която се работи, е саботаж.

Според коментатора по сигурността на BBC Франк Гарднър финландски събеседници са му казали при условие за анонимност, че във Финландия предполагат, че саботажът на газопровода Balticconnector и оптичния кабел е отмъщението на Русия за присъединяването на Финландия към НАТО.„Честно казано, чакахме нещо подобно от дълго време“, цитира Гарднър думите на своя събеседник.