Финландия спира влаковете от и до Русия

Границата между двете държави остава отворена за преминаване с лични автомобили

Новини
12:14 - 25 Март 2022
1949
Финландия спира влаковете от и до Русия

Националният железопътен оператор на Финландия спира връзките между Хелзинки и Санкт Петербург в Русия от понеделник, с което затваря един от последните маршрути на обществения транспорт до Европейския съюз за руснаците, съобщава "Ройтерс".

Предвид санкциите срещу Русия държавата предупреди оператора VR, че вече не е уместно да изпълнява услугата до Санкт Петербург, известна като Allegro, съобщи ръководителят на пътническия трафик Топи Симола и допълни, че за момента движението се спира.

Влаковете от Русия до финската столица Хелзинки са пълни с руснаци от началото на инвазията в Украйна, която Русия нарича "специална операция", след като затварянето на въздушното пространство прекъсна полетите между Русия и Европейския съюз.

Границата между Финландия и Русия обаче остава отворена за преминаване с лични автомобили.

Министърът на Финландия, отговарящ за държавните холдинги - Тити Тупурайнен, обясни, че една от причините за поддържане на влаковите услуги досега е да се позволи на финландците, живеещи в Русия, да се върнат във Финландия.

Сега е очевидно, че ситуацията се е променила за Allegro (влаковете) и продължаването на движението им вече не е уместно от гледна точка на държавния собственик, заяви тя.