Финландия спря да дава убежище на бягащи от мобилизацията руснаци

Русия
16:46 - 27 Януари 2023
2149
Финландия спря да дава убежище на бягащи от мобилизацията руснаци

Финландските власти решиха временно да спрат да предоставят убежище на руснаци, избягали от мобилизация в страната си, пише местното издание Helsingin Sanomat.

Миграционната служба на страната обясни този ход с необходимостта да се събере повече информация за ситуацията в Русия и да се оценят последиците от отказа на убежище за руснаците.

Финландия се зае със събирането на данни през есента на миналата година, но то се оказа трудно, заяви един от регионалните директори на звеното за предоставяне на убежище Юха Симила. "Трябва да разберем за кого се отнася мобилизацията, какви са последиците от отказа да се служи в армията. Дали това ще доведе до наказание, лишаване от свобода или нещо друго?", обясни той.

Според него за служителите на миграционната служба е трудно да разберат какво ще се случи, ако руснак откаже да воюва. "Не можеш да напишеш и да търсиш такова нещо в Гугъл", каза Симила.

След обявяването на мобилизацията в Русия на 21 септември 2022 г. 743 руснаци са поискали убежище във Финландия, а за цялата година е имало повече от 1100 такива молби.

Указът на Владимир Путин за мобилизацията не е прекратен и някои разпоредби от него продължават да действат, както каза преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Украинското разузнаване предполага, че в Русия ще последват нови няколко вълни на мобилизация, а вече се говори и за поредна офанзива в Украйна през февруари-март.