Финландия удължи затварянето на границата с Русия

Русия
19:13 - 04 Април 2024
2456
Финландия удължи затварянето на границата с Русия

Финландия ще удължи затварянето на границата си с Русия "до второ нареждане", след като тя беше затворена в отговор на рязкото увеличаване на броя на преминаващите мигранти.

Финландия, която се присъедини към военния алианс на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, твърди, че рязкото увеличаване на броя на търсещите убежище е организирано от Русия - обвинение, което Москва отрича.

Двете съседки имат обща граница от 1340 км.

Скандинавската държава затвори границата в средата на декември, след като от август насам близо 1000 мигранти са пристигнали без виза през граничните ѝ пунктове с Русия.

Оттогава Финландия неколкократно удължава срока на затваряне, като последното удължаване изтича на 14 април.

"Решението ще остане в сила до второ нареждане, но не по-дълго, отколкото е необходимо", се казва в изявление на правителството в четвъртък.

Освен това "граничните контролно-пропускателни пунктове за морски трафик в Хаапасаари, пристанището Нуиямаа и Сантио ще бъдат затворени за плавателни съдове за развлечение", считано от 15 април, за да се предотврати "възможността инструментализираната миграция да се разшири до морския трафик".

От 15 април ще бъде възможно да се подават молби за убежище само на други морски гранични пунктове или на летища.

Отношенията на Финландия с Русия се влошиха след инвазията в Украйна през 2022 г.

Москва предупреди за "контрамерки", след като Финландия се присъедини към западния отбранителен съюз НАТО през април 2023 г.

През ноември Финландия първоначално затвори четири от осемте си гранични пункта с Русия, а до края на месеца затвори и останалите.

Въпреки че Хелзинки след това частично облекчи затварянето, на 14 декември тя отново реши да затвори цялата граница.

Според финландските власти повторното отваряне на границата може да представлява заплаха за националната сигурност и обществения ред.

"Финландските власти разглеждат тази ситуация като дългосрочна. През тази пролет не видяхме нищо, което да ни накара да заключим, че ситуацията се е променила значително", заяви министърът на вътрешните работи Мари Рантанен в изявление.

Рантанен добави, че стотици и вероятно хиляди хора остават в близост до границата на Финландия от руска страна.

Финландското правителство подготвя и законопроект, който ще му позволи "да ограничи приемането на молби за международна закрила" в ограничени райони.