Фирма на Иво Прокопиев ужили бюджета с 28 млн. лв.

Дружеството „Булброкърс“ опорочило приватизацията на ЕВН

Актуални новини
20:37 - 28 Февруари 2020
3983
Фирма на Иво Прокопиев ужили бюджета с 28 млн. лв.

Дружеството на Иво Прокопиев „Булброкърс” е нарушило прозрачността и е създало предпоставки за манипулиране на сделката за приватизацията на ЕВН. Това е заключението на счетоводната експертиза, приета по делото срещу бизнесмена и бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, предаде „Монитор”.

Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество на занижени цени. В резултат нанесените щети за бюджета са над 28 милиона лева, твърдят от прокуратурата.

В заключението на вещото лице се посочва, че избраният метод за приватизация на държавния дял на ЕВН - смесен закрит аукцион, е позволил на инвестиционния посредник в сделка „Булброкърс” да закупи акциите на по-ниски цени от участниците на вторичния пазар. Това според експерти грубо нарушава прозрачността и равнопоставеността при приватизационната сделка.

"Методът на закрит аукцион позволява задаването на серия от поръчки, задаващия да блокира пазара или да спечели голяма част от поръчките. В случая това налице ли е от фирмата “Булброкърс”? Да, налице е“, посочи вещото лице Марчев.

„Оценителят е оценил на около 1300 лв. началната цена, те са закупили на около 1570 лв. средна цена. Трудно е да се прецени дали са подценили или надценили пазара. Това, което най-вероятно се е случило, е, че методът, по който са закупили, а именно на един ден всичките поръчки, са си гарантирали, че купуват от аукцион, вместо от останалите акционери да купуват на вторичния пазар“, обясни още експертът.

Oпорочени са прозрачността и равнопоставеността при този аукцион. Заявките са подавани по този начин, който удовлетворява фирмата на Иво Прокопиев максимално да получи акциите на минимална цена”, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата именно той е поискал от тогавашния изпълнителен директор на Агенцията по приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата "Булброкърс”.

Дружеството е контролирано от бизнесмена Иво Прокопиев. А целта била фирмата да се облагодетелства с над 1 милион лева, твърдят още от прокуратурата. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.

Делото продължава с разпити на още свидетели. Предстои съдът да изслуша още три експертизи, както и призоваването на свидетели от ЕВН-Австрия