Флаг на руска въоръжена опозиционна групировка се развя над Москва (ВИДЕО)

Украйна
17:36 - 23 Май 2023
4092
Флаг на руска въоръжена опозиционна групировка се развя над Москва (ВИДЕО)

"Флагът на опозиционната на Владимир Путин въоръжена групировка Легион "Свобода России" (Свобода за Русия) се развя над Москва", предаде израелската медия мигнюз.

На кадри, разпространени в интернет, се виждат бели и сини балони, които прелитат над жилищен квартал в руската столица и развяват бяло – синьо – бяло знаме.

"Докато ние водим боеве за освобождаване на (пограничната с Украйна) Белгородска област, над столицата на нашата родина се развя флагът на Легиона", заявиха от подразделението.

Според информация на медията от близкоизточната страна зад акцията е стоял гражданин на Беларус, живеещ в Москва и съпругата му. "Двамата са арестувани", добави мигнюз

Легионът вчера заедно с Руския доброволчески корпус обяви за освобождаване на няколко селища в Белгородска и съседната ѝ Брянска области.

"По непотвърдени данни бойци от двете формирования са установили контрол върху около 30 квадратни километра", посочи още медията от Еврейската държава.

Във връзка с това Москва мобилизира най-малко 2000 войници и офицери от въоръжените сили, Россгвардия (военнизирано подразделение в системата на вътрешното министерство) и граничари.

Днес от Кремъл заявиха: Ние сме много обезпокоени от случващото се в Белгородска област и други райони до границата ни с Украйна.

От своя страна сътрудникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк каза: Мисля, че в Москва най-накрая определиха целта на специалната си военна операция  (както Русия нарича пълномащабната си агресия срещу Украйна). Тя е да запази Белгородска област в състава на държавата-агресор.  

Легионът е създаден през март 2022 г. Той е съставен от бивши руски военни, преминали на страната на Киев. Подразделението по неофициални данни наброява няколко стотици души.