Фланелка на Марадона наследи синът на Аян Садъков

Това е най-ценният от всички футболни спомени, събирани от баща ми, обясни Аян Садъков-младши

У нас
19:17 - 28 Ноември 2020
4935
Фланелка на Марадона наследи синът на Аян Садъков

Светът загуби футболния си Бог Диего Марадона, а всеки скъпоценен спомен от великия аржентинец се превърна в безценен. И у нас се пази такъв - фланелката на Марадона от мача Аржентина - България на световното първенство през 1986 г., подарена от Диего на Аян Садъков след срещата, част от пътя на “гаучосите” към световната титла.

Екипът с №10 се съхранява от семейството на легендата на националния ни отбор и “Локомотив” (Пловдив) Аян Садъков.

“Фланелката на Марадона безспорно е най-ценният от всички уникални футболни спомени, събирани от баща ми по време на кариерата му”, споделя пред “24 часа” Аян Садъков-младши, син на легендарния български футболист.

Именно баща му е натоварен от селекционера Иван Вуцов със задачата да пази Диего Марадона на финалите на световното в Мексико.

След паметния мач от квалификациите за Мондиал 1986 - 2:0 над Франция, в който Садъков изключва умело от игра изключителния Мишел Платини, на финалите Вуцов решава отново да се лиши от креативните умения на най-полезния си халф, който е натоварен с опита за изолиране на гения Марадона. Макар Аржентина да печели 2:0, по света и у нас признават отличната игра на Садъков, опазил, доколкото е възможно, футболния Бог, при това без грубости и дори без жълт картон.

“Може би и благодарение на коректното поведение и чисто футболното надиграване в мача диего Марадона е решил да си смени фланелката точно с баща ми, който цял мач е натоварен с персоналната му опека. Знам, че почти всички от нашия отбор са искали фланелката на Марадона и това е напълно разбираемо. Но той решава да си размени екипа с баща ми. Много ценна е снимката на двамата - прегърнати след мача”, разказва Аян Садъков-младши.

Пламен Гетов е сред футболистите, които опитват да си разменят фланелките с Марадона. Изчаква го пред съблекалнята с молбата. Аржентинският феномен обаче му посочва, че вече е разменил своя екип с Аян Садъков. На Гетов обаче дава гащетата си. А той ги подарява на Христо Колев-Бащата.

Фланелката е в колекцията на Аян Садъков, а след като легендарният ни футболист поема към небесния отбор през 2017 г., семейството му продължава да пази безценана десетка в бяло и светлосиньо райе.

Безценният футболен трофей бе показан публично преди година и около 1000 души имаха шанса да видят и поне да направят снимки на фланелката. Това се случи на традиционната за “Локомотив” (Пд) “Черно-бяла Коледа” през 2019 г. Тогава екипът на Марадона, подарен на Аян Садъков, бе показан заедно с червената фланелка на Садъков от 1/8-финала на световното първенство срещу домакините от Мексико, която халфът запазва за себе си.

Всъщност Садъков е един от само тримата футболисти на България, които играят пълни 90 минути и в 4-те мача на националите ни на Мондиал 1986 - срещу Италия (1:1), Южна Корея (1:1), Аржентина (0:2) и Мексико (0:2).

Диего Марадона има 4 мача срещу България - три контроли и двубоят на световното в Мексико. Първата среща е през 1979 г. в Буенос Айрес. Аржентина печели 2:1, а гола за българите вкарва Христо Бонев в последната си среща за националния отбор. Следващите два приятелски мача са отново в Буенос Айрес - през 1980 г. (0:2) и през 1982 г. (1:2). И в тях, и в мача от световното през 1986 г. великият №10 на Аржентина не успява да вкара гол на България, като в Мексико асистира за един при успеха с 2:0. По пътя към световната титла от 14 гола на “гаучосите” фамозният Диего участва в 10 - 5 попадения и 5 асистенции.

Фланелката на България с №8, която Марадона получава след мача на Мондиал 1986, също има значима история. Две години по-рано вече споменатата друга легенда на България и “Локо” (Пловдив) - Христо Бонев, по време на бенефиса си пред 40 000 зрители на стадион “9 септември” в Пловдив предава своята черно-бяла фланелка с №8 на Аян Садъков и го обявява за свой наследник. Впоследствие фланелка с №8 на националния отбор на България отива от Аян Садъков при Диего Марадона. А след Аян историята на българския №8 е ясна на целия свят, защото в националния отбор заблестява в златно феноменът Христо Стоичков - най-сериозната връзка между България и Марадона.