Флашмоб пред Музикалния театър за премиерата на "Прилепът"

Три огромни полилея са поръчани в Китай за премиерата на знаменитата оперета на Щраус

Култура
17:51 - 15 Октомври 2019
3101
Флашмоб пред Музикалния театър за премиерата на "Прилепът"

На 17 октомври, четвъртък, от 17:30 ч. до 18:00 ч. пред Музикалния театър на бул. "Васил Левски" 100 ще има флашмоб, с който театърът ще покани зрителите на първата си премиера за сезона - "Прилепът" от Щраус. Премиерните спектакли са на 20, 25, 26 и 27 октомври. Флашмобът ще бъде с музиката на Щраус, която ще звучи пред театъра. В него ще участва хорът на Музикалния театър, облечен с костюмите и маските от бала на Принц Орловски в оперетата "Прилепът".

Творбата на знаменития австрийски композитор - провъзгласен за Краля на валса - не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 година във виенския театър "Ан дер Вин" до наши дни. Тя си е заслужила статута на класическа оперета и затова често се играе в оперните театри редом с творбите на Моцарт, Вагнер и Верди.

Оперетата "Прилепът" е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър през 1954 година. С последните постановки на "Прилепът" в периода 2004 - 2006 година Музикалният театър гастролира в театрите на Япония, Гърция и цяла немскоезична Европа с изключителен успех. Най-новата сценична версия е девета поред на сцената на Музикалния театър.


"Новата постановка на "Прилепът" е издържана изцяло в класическите традиции на жанра", разкри казва режисьорът на спектакъла Марияна Арсенова. "В същото време представяме една непоставяна досега сценична версия - ярка, колоритна, закачлива, с финес и шеговити препратки към сюжети и образи от нашето съвремие. Така този нов прочит на вечната класика я прави атрактивна и интересна и за младата ни публика, която ние искаме да привличаме и да й покажем неувяхващата красота на нашето изкуство", добави Асенова, която е и директор на Музикалния театър.



Три огромни полилея са поръчани в Китай за премиерата на "Прилепът", добави тя. Съоръженията са без аналог в досегашната история на театъра - височината им е два метра, а диаметърът - 180 сантиметра.

Диригент-постановчик на "Прилепът" е Юли Дамянов, диригенти - Огнян Митонов и Димитър Косев, сценографи - Иван Савов и Слава Савова, художник по костюмите - Яна Дворецка, хореограф - Йоанна Стоянова.


В спектакъла участват звездите на Музикалния театър - Богомил Спиров, Владимир Грудков (Габриел Фон Айзенщайн); Добрина Икономова, Олга Динова, Марияна Арсенова и гост-солистът Илина Михайлова (Розалинда); Денко Проданов и Александър Панайотов (Принц Орловски), Николай Борисов, Иван Панев и Христо Сарафов (Франк); Стефан Петков и Пеньо Пирозов (Алфред) ; Катерина Тупарова,Теменужка Трифонова, Дайана Фирузи и Исидора Молес (Адела); Кръстан Кръстанов, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски (Доктор Фалке) и други.
Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър.