Флорида разширява забраната за преподаване на сексуална ориентация и полова идентичност

Новини
13:02 - 23 Март 2023
1740
Флорида разширява забраната за преподаване на сексуална ориентация и полова идентичност

Ръководеният от републиканци щат Флорида се очаква да забрани преподаването на теми като сексуална ориентация и полова идентичност във всички класове в училище, като по този начин ще се разшири действието на спорен закон, който Белият дом осъди вчера като „изцяло погрешен“, предаде АФП.

Разширяването на ограниченията върху дискусии по ЛГБТ-теми, наречен от критиците закона „Не казвай гей“, идва на фона на очаквано кандидатиране на губернатора на Флорида Рон ДеСантис за президент на САЩ.

Новото правило ще бъде подложено на вот в Борда по образование на 19 април, след като вече бе одобрено от Департамента по образование. И двете учреждения са ръководени от назначения на ДеСантис, а законодателно одобрение не е необходимо, съобщават местни медии.

Ако бъде одобрено, на учителите ще бъде забранено „умишлено“ преподаване на теми, свързани със сексуалната ориентация или половата идентичност на ученици от четвърти до последния клас в гимназията.

Миналогодишната инициатива се отнасяше само за периода от детската градина до 3 клас.

„Не се заблуждавайте, това е част от обезпокояваща и опасна тенденция, която виждаме в страната, на законодателства, които са анти-ЛГБТ и анти-транс“, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.