ФОКУС-МОКУС: Ненчо Илчев прави Музей на илюзионното изкуство в Момчиловци

Актьорът се е срещнал с Дейвид Копърфийлд

Култура
13:24 - 11 Май 2020
3057
ФОКУС-МОКУС: Ненчо Илчев прави Музей на илюзионното изкуство в Момчиловци

Актьорът Ненчо Илчев, популярен и с неговия талант на илюзионист, е автор и на книгата "Забранената книга за фокуси". Ненчо Илчев планира да отвори Музей на илюзионното изкуство в Момчиловци, в който да събира реквизити на илюзионисти, както и да има мултимедийно представяне, съобщи БНР. Проектът е подкрепен от Министерството на културата.

"Ще бъде един Национален музей на илюзионното изкуство и ще бъде в Момчиловци", обяви Ненчо Илчев в предаването "Графити по въздуха". Той разказа, че преди години се е срещнал с американския илюзионист Дейвид Копърфийлд. Имал е възможност да разговаря около 10 минути с Копърфийлд.

"Той има единственият музей в света, с най-голямата сбирка на илюзионни реквизити, но световни", подчерта Ненчо Илчев.


Българският актьор е събрал стар реквизит от родни илюзионисти. Твърди, че притежава най-голямата колекция. "Всички тези хора, които са ми ги давали тези неща, повече от тях вече са покойници и ако не беше моята страст да ги събера, те може би щяха да бъдат изхвърлени някъде или затрити. Първо цялата ми къща е в такива реквизити, второ имам два склада. Вече всичко почти е пренесено в Момчиловци, в две големи помещения".

Ненчо Илчев избира Момчиловци, защото това е родното му село и твърди, че мястото е незаменимо. "Баирите, които го заобикалят, планините, зеленината, въздухът. Това, че през нощта звездите лятото са толкова близко, както се казва, ако си протегнеш ръката можеш да ги докоснеш. Много малко местенца може да се види, да се усети такава атмосфера", допълни актьорът фокусник.

Премиерата на представлението "Забранените фокуси" трябваше да се състои в Театъра на армията на 4 април, но заради разпространението на коронавируса е отложено за есента.

Снимки: Личен архив