Фолио като от камиона-бомба минало транзит у нас, но не към Русия

Новини
22:13 - 11 Октомври 2022
2840
Фолио като от камиона-бомба минало транзит у нас, но не към Русия

Камионът, който се взриви на Кримския мост, никога не е бил на територията на България. А полиетиленово фолио, каквото е превозвал, в действителност е минавало като пратка през страната, но преди месец и не към Русия.

Това установи проверката на българските служби - МВР, ДАНС и митници, която служебният премиер Гълъб Донев възложи в неделя след публикации в руски медии, че пратката тръгнала оттук. “Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България”, се казва в съобщение на правителството за проверката.

Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. “Проверката на българските служби установи, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна - членка на ЕС, в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.

По време на престоя на въпросната стока в България тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17.IХ.2022 г. в посока държава, различна от Русия”, обявиха от МС.