Фон дер Лайен: ЕС е незавършен без Западните Балкани

ЕС
17:39 - 23 Януари 2024
2336
Фон дер Лайен: ЕС е незавършен без Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви днес в Сараево, че Европейският съюз е незавършен без Западните Балкани, съобщи босненската национална телевизия БХРТ.

Председателят на ЕК, хърватският премиер Андрей Пленкович и нидерландският премиер Марк Рюте са на посещение в Сараево, за да повлияят на това Босна и Херцеговина да изпълни всички критерии за започване на преговори за членство в ЕС.

„Споменах по време на срещите прекрасното мото, което имаме в ЕС, а то е „единство в многообразието“. Вие наистина сте многообразни, но сте единни за една цел – ЕС. Това е голяма възможност за Босна и Херцеговина, но и за ЕС. Уверени сме, че ЕС е незавършен без Западните Балкани“, каза Фон дер Лайен на пресконференция с председателстващата Съвета на министрите на Босна Боряна Крищо, хърватския премиер Андрей Пленкович и премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Фон дер Лайен приветства Босна за синхронизацията на външната политика и политиката на сигурността на страната с тази на Европейския съюз.

„Показахте ангажимент към европейския път. Това е една от причините през 2022 г. да станете страна кандидат. Това беше и големият стимул за по-нататъшни стъпки, а миналия декември ЕС взе историческото решение да отвори преговорите за присъединяване, когато вашата страна изпълни критериите за членство в достатъчна степен“, посочи Фон дер Лайен.

Тя допълни, че Босна и Херцеговина е отбелязала определен напредък и е приела важни закони.

„Показахте, че можете да постигате резултати, ако страната е единна в пътя си напред. Колкото повече резултати показвате, толкова повече ми помагате за годишния доклад, отразяващ напредъка ви“, каза председателката на ЕК.

Тя подчерта, че Босна трябва да изпълни до март възможно най-много от поставените 14 ключови приоритета, посочени в становището на Комисията относно молбата ѝ за членство в ЕС.

Посещението на европейските представители идва след решението на Европейския съвет през декември 2023 г. за отваряне на преговорите за присъединяване на Босна и Херцеговина към ЕС, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство. Европейският съвет призова ЕК да докладва за напредъка на Босна най-късно до март 2024 г.