Фон дер Лайен: Наш дълг е да застанем на страната на Украйна

Председателят на ЕК изрази увереност, че във войната демокрацията отново ще победи

Украйна
13:33 - 30 Септември 2022
1442
Фон дер Лайен: Наш дълг е да застанем на страната на Украйна

Дълг на нашето поколение е да застанем на страната на Украйна, защото тя се бори да определи своето бъдеще. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя каза, че на Украйна трябва да бъде оказана политическа, икономическа и военна помощ, защото украинците „носят Европа в сърцето и в ума си“.

Фон дер Лайен призова европейските граждани за единство и решителност и заяви: „Всички сме изправени пред изпитание днес от войната на Русия срещу Украйна, от шантажа, който Русия извършва чрез енергията, но трябва да сме решителни и единни. Всеки от нас е част от съпротивата и защитата на нашето бъдеще”.

Председателят на ЕК изрази увереност, че във войната, обявена от Русия срещу Украйна, демокрацията отново ще победи, но предупреди, че „мнозина в Европа подцениха заплахите извън и вътре в границите ни“, защото след 70 години непрекъсната демокрация „много от нас повярвахме, че ще продължим със свободата и мирното сътрудничество и приехме демокрацията за даденост“.

Тя подчерта, че демокрацията не се движи по права линия, а има и обрати, затова е „наш дълг да защитим демокрацията от руския шантаж и авторитаризма, наш дълг е да укрепим всички демокрации“.

Фон дер Лайен отхвърли възраженията срещу кандидатурата на Украйна за членство в ЕС с аргумента, че демокрацията ѝ е твърде млада и каза, че за няколко години тя е извършила много реформи, като същото се отнася и до страните от Западните Балкани, както и за Грузия. „Вятърът на промяната вее на нашия континент“, заяви председателят на ЕК, цитирана от БТА.

В словото си тя засегна и слабостите вътре в ЕС и каза, че расизмът и антисемитизмът още не са изкоренени, а заплахи представляват още незачитането на правовата държава и независимостта на правосъдието, както и сериозните безпокойства от корупцията. Фон дер Лайен говори и за новите заплахи като дезинформацията, намесата в изборите и кибератаките.

„Демокрацията може да успее, ако сме единни“, каза председателят на ЕК и посочи, че тя се разпространява и в страни, които до момента не са я познавали, защото има способността да вдъхновява. Конкретно тя се спря на милионите ирански жени, които се борят за свободата си, за зачитане и за равенство в своите права.

Що се отнася до инвестициите и енергийната зависимост от Китай и Русия, които подкопават суверенитета на държавите, тя отбеляза, че ЕС планира нова програма за инвестиции в енергетиката и дигитализацията.

Фон дер Лайен отбеляза още, че трябва да поставим идните поколения в центъра на действията си, като спомена по-конкретно борбата с климатичните промени.