Фон дер Лайен: Полша не изпълнява изискванията за получаване на помощ заради пандемията

Актуални новини
09:04 - 02 Юли 2022
3467
Фон дер Лайен: Полша не изпълнява изискванията за получаване на помощ заради пандемията

Европейската комисия счита, че последните промени в съдебната система на Полша не са достатъчни, за да позволят изплащането на милиардите евро от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемия. Новият полски закон за дисциплинарната система за съдиите все още се анализира, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Обаче вече мога да кажа, че този нов закон не гарантира, че съдиите могат да оспорват статута на друг съдия, без да рискуват срещу тях да бъде започнато дисциплинарно производство", каза тя.

Този въпрос трябва да бъде изяснен, преди да бъде освободен първият транш от помощта за Полша, потвърди Фон дер Лайен.

От месеци ЕК блокира отпускането на милиарди евро помощ за възстановяване след COVID-19, тъй като според нея в полската съдебна система има значителни дефицити.

Неотдавна комисията все пак се договори с правителството във Варшава по условията за изплащане на до 35 млрд. евро.

Камарата към Върховния съд, създадена през 2018 г., бе централна част от правосъдната реформа на консервативното националистическо правителство на Право и справедливост (ПиС). Тя имаше правомощия да наказва и освобождава от длъжност съдиите.

През юли миналата година обаче Съдът на ЕС постанови, че полската система за дисциплинарни производства в правосъдието нарушава европейското законодателство. Противници на тази реформа твърдят, че тя подкопава независимостта на съдебната система и дава възможност за политическа намеса.