Фон дер Лайен: Путин трябва да отговаря пред Международния наказателен съд

Лидерът на ЕК подчерта, че европейците трябва да запазят решимостта си

ЕС
12:54 - 16 Септември 2022
2247
Фон дер Лайен: Путин трябва да отговаря пред Международния наказателен съд

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд за военни престъпления, заяви в интервю за  телевизионния новинарски канал Билд, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Това е важно за мен. Няма съмнение, че в Украйна са били извършени военни престъпления. Затова ние подкрепяме събирането на доказателства за евентуално производство в Международния наказателен съд. Това е основата на нашата международна правна система. И в крайна сметка Путин е отговорен”, подчерта на пресконференция в Киев.

Запитана дали един ден Путин ще бъде изправен пред съда, тя отговори: „Вярвам, че е възможно“.

Лидерът на ЕК подчерта, че европейците трябва да запазят решимостта си срещу Москва и че санкциите на ЕС срещу Русия ще продължат.

По време на посещението си в Украйна за бъдещата интеграция на страната в ЕС фон дер Лайен обеща, че разкъсваната от войната страна ще има подкрепата на Европа „колкото е необходимо".

Преди ЕС да предостави пълноправно членство, Киев ще се присъедини към Единния европейски пазар, обяви междвременно президентът Володимир  Зеленски.

„Още през ноември предстои да изпълним седемте препоръки на ЕК, които получихме със статута кандидат. Оценката за напредъка ни в интеграцията трябва да започне възможно най-скоро. И следващата година трябва да изясним ключовия въпрос: кога можем да започнем преговори за членство. Украинската страна ще направи всичко за това.

И като елементи на сближаване разглеждаме такива неща като режима на вътрешния пазар на ЕС, като унифициране на нашата институционална работа, например в митниците - в съвместния митнически контрол между Украйна и страните от ЕС. Вече работим върху това”, подчерта Зеленски. Вчера той се срещна и разговаря на четири очи с Урсула фон дер Лайен, която пристигна на визита в Киев.