Фон дер Лайен разгневи палестинците с коментар за Израел

ЕС
12:31 - 28 Април 2023
1537
Фон дер Лайен разгневи палестинците с коментар за Израел

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше остро критикувана от Палестина, след като похвали израелската демокрация в коментар по повод 75-ата годишнина от основаването на Израел.

Във видеопослание, публикувано от посолството на ЕС в Израел, тя отдаде почит на страната като "жизнена демокрация в сърцето на Близкия изток". "Вие буквално накарахте пустинята да разцъфне", добави тя, а този коментар беше осъден от палестинското външно министерство.

"Държавата Палестина отхвърля неуместните, фалшиви и дискриминационни твърдения на председателя на Европейската комисия, по-специално антипалестинския расистки троп "да накараме пустинята да цъфти" във връзка със 75-годишния колониален проект на Израел", се казва в изявлението. В него Фон дер Лайен е обвинена в "пропаганден дискурс", пише Политико.

Председателят на ЕК, която посети Израел и палестинските територии през юни миналата година, също похвали отношенията между ЕС и Тел Авив. "Имаме повече общи неща, отколкото би могло да се предположи от географията, общата ни култура, ценностите ни и стотиците хиляди двойни граждани на Израел и ЕС са създали дълбока връзка", каза тя във видеопослание, адресирано до израелския президент Исаак Херцог. "Вашата свобода е нашата свобода", допълни Фон дер Лайен.

Палестинското външно министерство заяви, че изявлението ѝ "подкопава авторитета на Европейския съюз и поставя под сериозно съмнение декларирания от него ангажимент към международното право и правата на човека".

В момента Израел е затънал в политическо разделение след предложената от премиера Бенямин Нетаняху съдебна реформа. Този ход предизвика масови протести и стачки в страната и беше осъден от международната общност. Вследствие на вътрешния и международния натиск Нетаняху обяви, че ще отложи промените до следващата парламентарна сесия.

Европейската комисия далеч не е единствената институция, която ще отбележи годишнината тази седмица. Няколко държави отбелязаха паметта на Израел, като сгради в Полша, Литва и САЩ бяха осветени в цветовете на израелското знаме.