Фон дер Лайен ще се срещне с шефа на компанията-разработчик на ChatGPT

Новини
14:53 - 30 Май 2023
1536
Фон дер Лайен ще се срещне с шефа на компанията-разработчик на ChatGPT

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да се срещне с главния изпълнителен директор на OpenAI - Сам Алтман в четвъртък, потвърди днес говорител на Комисията, но без да предостави повече детайли.

Срещата ще бъде факт, след като през миналата седмица Алтман първоначално каза, че компанията за изкуствен интелект (ИИ или AI) обмисля да напусне Европа, ако единният блок продължи с прилагането на най-новите си правила за ИИ и ако се окаже, че компанията не може да се придържа към новата законодателна структура на ЕС в областта на ИИ.

В петък обаче ръководителят на компанията-разработчик на ChatGPT оттегли това свое заявление, отбелязвайки, че OpenAI в момента няма планове да напусне блока. Тогава

Сам Алтман публикува в своя акаунт в Twitter, че компанията „няма планове да напуска“ Европа.

„Много продуктивна седмица на разговори в Европа за това как най-добре да регулираме ИИ“, написа тогава Алтман, добавяйки, че OpenAI е „развълнувана да продължи да работи тук“.

През миналата седмица Алтман посети редица европейски държави, включително Обединеното кралство, Полша, Франция, Испания и Германия, и се срещна с високопоставени служители, за да обсъдят разпоредбите за изкуствения интелект.

Западните власти увеличиха усилията си за стандартизиране на индустрията в резултат на бързото развитие на инструменти, задвижвани от AI. По-рано този месец Белият дом започна дискусии с технологичните гиганти Google и Microsoft относно опасенията за поверителност на данните, свързани с използването на AI технология.