Фон дер Лайен: Страните членки на ЕС работят усилено по плана за възстановяване

Новини
13:54 - 02 Февруари 2021
1743
Фон дер Лайен: Страните членки на ЕС работят усилено по плана за възстановяване

Страните членки на ЕС работят усилено за представяне на национални планове за възстановяване и е в техен интерес да го направят навреме, за да получат средствата. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен, отговаряйки дали е притеснена от възможни закъснения поради политическата криза в Италия.

"Очаквам държавите членки на ЕС да ратифицират плана за възстановяване навреме, тъй като е в техен интерес да го направят, за да може Комисията да излезе на финансовите пазари и да набере необходимите средства", посочи Фон дер Лайен в интервю за италианския всекидневник La Repubblica и за други издания, съобщава Ройтерс.

"Оценявам, че правителствата работят усилено с нас, за да се подготвят. Ако има някакви трудности, ще ги видим в крайна сметка", допълни тя.

Шефът на ЕК също така отново потвърди целта на комисията да се ваксинира 70% от възрастното население на Европа до лятото, добавяйки, че през второто тримесечие идват 300 милиона дози от ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и Astrazeneca и, ако получат одобрение, още 80 милиона дози от ваксините на Johnson & Johnson и на Curevac.

Фон дер Лайен добави, че Astrazeneca ще осигури 40 милиона дози срещу Covid-19 в Европа през следващите два месеца и посочи, че "очакваме да бъдат компенсирани съкращенията в доставките, наблюдавани през първото тримесечие". От AstraZeneca ще пристигнат през март 23 милиона ваксини и общо 40 милиона ваксини през следващите два месеца, допълни тя.