Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

Новини
14:03 - 20 Октомври 2021
2064
Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните членки да премахнат данъците върху енергията в опит да омекотят удара от високите цени.

Тя каза това в реч пред Европейския парламент по време на дебати за подготовката на Европейския съвет, където въпросът ще се дискутира от лидерите на страните членки утре и вдругиден.

Като заяви, че "Газпром" спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво с ЕС, фон дер Лайен добави, че газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене, както е направил предишните години. И още:

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци и лостове.

Искам да напомня, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни-членки те достигат 50 на сто. Именно тук държавите могат да реагират много бързо и 20 от тях вече го правят“, каза Фон дер Лайен.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк призова да се помисли за колективен договор за цените за доставките на газ.