Фон дер Лайен: Украйна е изпълнила всички стъпки за начало на преговорите за ЕС

Украйна
14:45 - 11 Юни 2024
1573
Фон дер Лайен: Украйна е изпълнила всички стъпки за начало на преговорите за ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че Украйна е изпълнила всички необходими стъпки, за да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на този месец - юни 2024 г.

На конференцията за възстановяването на Украйна в Берлин на 11 юни тя спомена одобрения план за реформи на Киев, чието изпълнение е условие за отпускането на многомилиардна макрофинансова помощ от блока за следващите години. И подчерта, че Украйна заслужава страните от ЕС да започнат преговори за присъединяване с нея.

"Украйна е изпълнила всички стъпки, които сме набелязали. И затова смятаме, че ЕС трябва да започне преговори за присъединяване с Украйна до края на този месец", заяви Фон дер Лайен, цитирана от "Европейска правда".

На 7 юни Европейската комисия потвърди, че е дала положителна устна оценка на напредъка на реформите за европейска интеграция на Украйна и Молдова, очертан в ноемврийския доклад за разширяването на ЕС.

Постоянните представители на държавите членки на Европейския съюз отново обаче не са успели да вземат решение на последното заседание относно препоръките на ЕК за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Причината е, че Унгария е повдигнала възражения.

Правителството на Виктор Орбан, което отдавна е враждебно настроено към Киев и проявява нетипични за ЕС ходове спрямо Русия, блокира началото на процеса по евроинтеграция на Украйна. Основният мотив на Будапеща е, че страната не спазва критерии, свързани със защитата на унгарското малцинство в Закарпатска област.

Според Politico дипломатите в ЕС правят всичко възможно да убедят Орбан да промени позицията си, а ЕК настоява за начало на преговорите, преди Унгария да поеме председателството на Съвета на ЕС на 1 юли и да определя дневния ред на блока.