Фондация „Тракия“: Държавата трябва да застрахова всеки предмет, изнесен от музея на Божков

Колекцията е декларирана и узаконена, уверяват от организацията

Култура
17:08 - 03 Февруари 2020
5593
Фондация „Тракия“: Държавата трябва да застрахова всеки предмет, изнесен от музея на Божков

Фондация „Тракия“ излезе с официална позиция във връзка със случващото се с колекцията на Васил Божков. В нея се казва дословно:

Във връзка със спекулациите от страна на властимащите и противоречивата информация, касаеща колекция Васил Божков, тиражирана в публичното пространство през последните дни, бихме искали да заявим следното:

Както потвърдиха и от Министерство на културата, към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени „вещи“. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи.

Всяко транспортиране и манипулиране на предметите без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване.

При хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3 000 археологически материали в колекцията, за него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен.


Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортитането на предметите. Обръщаме внимание, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведенаата пред 2018 г. изложба в Националната галерия, част от „Европейската година на културното наследство“, беше нужна повече от половин година.

По информацията, подадена ни към момента, държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени. Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции.

Искаме да обърнем внимание и на друг важен казус, по който до сега никой от властите не е направил изявление – застраховката на предметите от колекцията. В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей „Васил Божков“, неговата застраховка спира да е валидна.

Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи. За сравнение даваме застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, чиято застраховка при преместването им възлизаше на милиони евро.