Фондация иска денят на Априлското въстание да стане официален празник

Предложението е изпратено до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание

Новини
12:49 - 13 Януари 2020
1714
Фондация иска денят на Априлското въстание да стане официален празник

Денят на Априлското въстание – 20 април, да стане национален празник, е идеята на фондация „Васил Левски“, чийто председател е проф. Пламен Павлов, преподавател по история на Византия и средновековните балкански държави във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Предложението е изпратено до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание, съобщи в. „Борба”.

„Кръвта, пролята от достойните ни предци през април 1876 г. в името на една благородна и справедлива кауза, предизвиква безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост.

Съзнанието на подвига на априлци мотивира българското общество и институции всяка година да отбелязваме по достойнство това епохално събитие от многовековната ни история. Същевременно, трябва да се признае, въпросът за датата на отбелязването на Априлската епопея си остава „висящ“, се казва в писмото, подписано от проф. Павлов, който е почетен гражданин на Велико Търново.

В предложението той допълва, че в Управителния съвет на фондацията е пристигнало писмо от писателката Галина Златарева, автор на романа „Медальонът“, посветен на Георги Бенковски. В това си писмо тя апелира за преосмислянето на Деня на Априлското въстание (20 април) и утвърждаването му в нашия национален календар.

Наложила се е практиката началото на въстанието да се отбелязва на 1 май, като датата 20 април се преизчислява по нов стил. „Факт е, че у нас редица събития се честват по нов стил, включително и националният ни празник Трети март, а други – по стар стил, например 6 септември – Денят на Съединението. Могат да бъдат приведени и други примери, но с оглед на изключителната важност на Априлското въстание е редно неговото честване да бъде на 20 април.

По този начин не само ще останем верни на самото име на Априлското въстание, както е запечатано завинаги в националното ни съзнание, но и ще избегнем нежеланото съвпадение с друг, при това международен празник – Първи май – Деня на труда и на международната работническа солидарност“, казва още проф. Павлов.