Фондация "Тракия" моли ЕК и ЮНЕСКО да спасят колекцията на Божков

Организацията пусна петиция в защита на уникалните антики на хазартния бос

Култура
19:30 - 14 Февруари 2020
8928
Фондация "Тракия" моли ЕК и ЮНЕСКО да спасят колекцията на Божков

Създадена от Васил Божков Фондация "Тракия" пусна петиция в защита на античната колекция на бизнесмена, който е задържан в Обединените арабски емирства и срещу когото има повдигнати 11 обвинения, научи Lupa.bg. "С подписването на тази петиция се обръщаме към Европейската комисия, към органите на местната власт и към ЮНЕСКО с апел да спрат този нечуван произвол и да не жертват националното ни богатство за политически игри", са казва в обръщението.

"Една от най-богатите колекции с антични предмети от Тракия, Гърция, Средния и Близкия Изток, Мала Азия и Етрурия в момента е застрашена от разрушаване, поради своеволните действия на местните власти! Подпишете тази петиция, за да се преборим колекцията да не бъде иззета и местена противозаконно и без правно основание и необходимата подготовка, защото това ще означава нейния край", зоват от Фондация "Тракия", чийто председател е Васил Божков.

"В момента българските власти се опитват да изземат безценни и много крехки артефакти, някои на повече от 5 000 години, без правно основание и без необходимата подготовка за опаковането, транспортирането и опазването на националните богатства. Ние вярваме, че световното културно наследство не трябва да бъде обект на политически и бизнес интереси и да става жертва на войната на правителството с отделна личност", твърдят от организацията.

"На 29 януари Прокуратурата нахлува в сградата частен музей на Фондация „Тракия“ и започва опити за изземането на културно-историческите ценности без каквито и да било документи, подготовка, обезопасени транспортни контейнери и застраховка. Академичният състав на Фондацията успява да спре органите на властта да изнесат крехките ценности в чували и кашони и Фондацията алармира медиите за случващото се.

На 29 януари Прокуратурата нахлува в сградите на Фондация „Тракия“ и започва изземането на културно-историческите ценности без каквито и да било документи, подготовка, обезопасени транспортни контейнери и застраховка. Древни артефакти са изнесени в чували и кашони от органите на властта, както можете да видите в този видео материал. Въпреки заплахите и репресиите академичният състав на Фондацията успява временно да спре изнасянето на крехките ценности в чували и кашони и да алармира медиите за случващото се", се казва в петицията.


"Като резултат, прокуратурата и Министерството на културата на Република България излизат със становище, че поради повдигнатите недоказани обвинения към частния колекционер г-н Васил Божков, започват изземане антиките, собственост на музея и нямащи нищо общо към повдигнатите обвинения от негови бивши бизнес партньори. Към момента не са представени никакви документи, които да обосновават изземането на крехките артефакти и цитираната проверка на документацията на предметите не предполага тяхното изнасяне от музея.

Всички артефакти се съхраняват при строго определени условия, температура и  влажност. Всяко транспортиране без да са спазени стриктните международни стандарти за опаковка, климатизиране, съхранение и застраховка е противозаконно и изключително опасно за безценните предмети. Органите на реда неколкократно отказват да направят необходимата застраховка и подготовка, както и да дадат ясно обяснение защо изземват предмети от световна културно-историческа значимост", аргументират се от фондацията на Васил Божков.

Оттам изтъкват, че уникалните предмети от колекцията са участвали в много световни изложби и събития. "Изложба на експонати от колекцията, проведена в Брюксел е основното събитие при влизането на България в ЕС. Председателството на България на ЕС през 2018 г. е отбелязано с изложбата „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ като част от Европейската година на културното наследство", припомнят от "Тракия".

Фондацията е сезирала ЮНЕСКО и Европейската комисия за случващото се. "С подписването на тази петиция се обръщаме към Европейската комисия, към органите на местната власт и към ЮНЕСКО с апел да спрат този нечуван произвол и да не жертват националното ни богатство за политически игри", се казва в заключение.