Фондацията на Манол Пейков купи 2/3 от къщата на Димитър Талев

1374 са дарителите, предоставили средства за целта

Новини
18:15 - 01 Юни 2024
7869
Фондацията на Манол Пейков купи 2/3 от къщата на Димитър Талев

Фондация "Манол Пейков и приятели" е купила двете трети от къщата на Димитър Талев в Прилеп, за които се преговаряше. Новината съобщи самият политик в социалните мрежи.

Финализирането на сделката е станало след няколкодневен престой на Пейков и приятеля му Чило Попов в Северна Македония, съвпаднал с изявлението на служебния премиер Димитър Главчев за намерението на държавата да опита да придобие собствеността.

Във фейсбук поста си Пейков описва ред драматични перипетии, сред които срязване на катинара с огромен резач, купен от местна железария - понеже дадените му два ключа не ставали.

1374 са дарителите, предоставили средства за целта - 215 797 лв. и 58 стотинки; сумата за придобиване на къщата е 82 500 евро (2 500 - за плащане на местния данък), плюс 1 050 евро адвокатски разходи; планира се ремонт на сградата, както и да се преговаря със собствениците на останалата една трета; ще се търсят начини да се сложи постоянен човек в имота, както и да се направи клон на фондацията в Северна Македония.

Част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена, съобщи наскоро Виктор Стоянов от Фондация „Македония".

„Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте", написа Виктор Стоянов.

През март миналата година наследниците на Димитър Талев за пореден път призоваха българската държава да откупи къщата на писателя в град Прилеп, Северна Македония. Сградата, описана в „Железния светилник" като дом на семейство Глаушеви, още тогава беше изправена пред разруха.