Форсират защитата на застрашените животни в Яндзъ

Риболовът в защитените зони на реката беше забранен в началото на годината

Новини
12:45 - 18 Януари 2020
1498
Форсират защитата на застрашените животни в Яндзъ

Река Яндзъ, наричана още люлка на китайската цивилизация, е третата най-дълга река в света, простираща се на над 6300 км от връх Танкула в Цинхай-тибетското плато до Шанхай. Могъщата река обаче страда от загуба на биоразнообразието, тъй като различни редки видове, обитаващи реката, изчезнаха през последните години, предаде "Радио Китай".

Само преди няколко седмици в научна статия на международния журнал „Science of the Total Environment" се потвърди, че китайският веслонос, която е в топ 10 на най-големите сладководни риби в света, е вече изчезнал вид. Смята се, че е напълно изчезнала в периода 2005 и 2010 г.

За да се защитят по-добре оставащите видове в реката, симпозиум, организиран от Министерството на земеделието и селските дейности, се фокусира главно върху начините и подходите при защитата на водните създания от изчезване, като например делфините на река Яндзъ.

Експерти посочиха, че биоразнообразието, което вече е дълбоко засегнато от човешката дейности и замърсяването, трудно ще бъде възстановено с елементарни техники.

Риболовът в защитените зони на реката беше забранен в началото на годината.

Забраната ще бъде разширена и обхване големите притоци на реката не по-късно от януари 2021 г., за период от миниум 10 години.