Фотобомба в Lupa.bg: Младият Ламбо преди да стане звезда

Неизвестна досега снимка на Стефан Данаилов с режисьора Володя Янчев изскочи от архивите

Култура
15:43 - 07 Декември 2019
17311
Фотобомба в Lupa.bg: Младият Ламбо преди да стане звезда

Неизвестна досега фотография на младия Стефан Данаилов от преди да се превърне в голямата звезда на българското кино бе предоставена специално на Lupa.bg от кинотворец приятел на Ламбо. Тя е от архива на режисьора Владимир Янчев и разкрива работен момент от снимките на българо-съветския исторически филм "Първият куриер" от далечната 1967 г., чийто режисьор е именно Янчев.

В главната роля пък е Стефан Данаилов, който влиза в образа на българския социалист революционер Иван Загубански, който нелегално пренася ленинския вестник "Искра", печатащ се по онова време в Германия. Героят на Ламбо пренася тайно вестника от Варна до Одеса в началото на ХХ век, преди първата революция в Русия през 1905 г. На снимката, която специално ни бе предоставена, актьорът е с лека брада и малки мустачки, според ролята му. Филмът е сниман в България и в Одеса.

Снимката е много човешка и разкрива работен творчески момент от снимачната площадка, разкри пред Lupa.bg човекът, който любезно ни я предостави. Той съхранява архива на Владимир Янчев, който си отиде през 1992 г. Фотографията показва 25-годишния Данаилов, който обсъжда бъдещите сцени с Володя Янчев. Освен на "Топло" роденият в Москва талантрив режисьор стои зад най-популярните и обичани от зрителите филми от края на 50-те до края на 70-те години - "Любимец 13", "Бъди щастлива, Ани!", "Невероятна история", "Старинната монета", "Последният ерген" и "Топло".

Според кинокритици ролята на Ламбо в "Първият куриер" го оформя като талантлив и изкусен киноактьор. Тя е седмата му роля в киното и предшества играта му в сериала "На всеки километър". Приключенският партизански филм от 1968 г. превръща Стефан Данаилов в най-обичания и в най-популярния български артист.