Фоторепортаж в Lupa.bg: Черноморието се напълни

Новини
17:00 - 01 Юли 2021
7375
Фоторепортаж в Lupa.bg: Черноморието се напълни

Изключително силен сезон се очаква по родното Черноморие и за това говорят фактите - курортите ни са пълни, вече почти никъде не може да се намери свободна квартира или апартамент, установи репортер на Lupa.bg. Най-пълно се оказва, че е на юг от Бургас, а на север се очаква същото да е положението най-много до седмица.

В момента квартирите вървят в диапазона 50-100 лева за двойна стая, което не е чак толкова изненадващо, но се очаква повишение на цените през юли и август, което едва ли учудва някого. Е, разбира се, някъде могат да се намерят и до 20 лева на легло, но за това ще трябва да разчитате изключително много на късмета. Или на добри контакти, естествено.

Не е по-различно и положението с караваните по къмпингите, където наемат за една нощувка е 150 лева. Но и там няма места, всичко е заето и резервирано отдавна, тъй като по тези места ходят обикновено обичайните заподозрени и хора, създали много социални контакти през годините. Както се казва - къмпингарите са друга бира хора.

В къмпингите обикновено се отдавате на истинска почивка, без да обикаляте различни плажове всеки ден и без да се налага да шофирате, а се наслаждавате от ранна утрин на гледката, йодните изпарения, на тихите вълни и кафето.

Мнозина се вълнуват от цените по морето, а те са леко завишени, в сравнение с миналата година, но и това е нормално. Продуктите на хранителните борси също поскъпнаха, горивото и то, токът и водата - също, а няма нищо по-нормално от това и крайните продукти да са с по-високи цени.

Повечето собственици на заведения се стремят да държат нещата в едно разумно русло, за да не отблъскват клиентелата, а да привличат нова и нова. Е, повечето разчитат не толкава на качеството, а на ниските цени, за да правят по-голям оборот.

Порция калмари се харчи по около 13 лв., а едно от най-популярните и търсени риби в ресторантите - сафридът, може да се хапне срещу 8 до 10 лева. Различните видове супи варират в диапазона 3,50-6,00 лева, като най-евтини са тараторът и пилешката, но класическото шкембе и рибената си държат цени. Тези цифри важат в пълна сила за заведенията в самите населени места, но малко по-високи са на плажа, което също е нормално.

Жегите подтикват народа да консумира и повече разхладителни напитки - вода, мента, бира, спрайт, сода, фрапе. За тях си плащате като поп на плажа, ако не носите със себе си и хладилна чанта, но при тези високи температури, всичко се съхранява за твърде кратко време, а повечето от нас предпочитат ледени напитки, както и сладолед.

Трудно върви царевицата, която винаги е била хит на плажа, заедно с хората, които я продават с тарикатските си лафчета.

О, забравихме и прословутата цаца, продавана под път и над път по всевъзможни капанчета - 1,70 лева за 100 гр., като наред с нея вървят доста и мидите, скаридите и пържените картофки, които можете да намерите от 1,50 лева, та чак до 4,00 на някои места.

Скорпидът и чернокопът, които също са хубави риби, по-рядко се поръчват, тъй като и цените са им "по-хубави" от на останалите видове.

В повечето заведения разчитат и на прословутите обедни менюта, които включват класиката "първо, второ и трето", придружена понякога и с чаша айран или друга напитка. Десертите са също класически - диня или пъпеш, но то и какво друго да хапва човек в тези горещини, които по морето не се усещат като 38 градуса на сянка в Пловдив, Плевен или Кнежа, примерно.

Ако решите, че ви се хапва само едно основно ястие, то можете да приготвите между 4,80 и 7,50 лв., което също е в границите на разумното и няма да ви накара да цъкате с език и да си викате на ум: "Ех, при нас, в Белокопитово или при мамини в Ягодово, щях да си хапвам вкуснотии на двойно по-ниски цени!"

Снимки: Агнес Методиева