Фоторепортаж в Lupa.bg: Графитите - част от изкуството на София (ГАЛЕРИЯ)

Култура
16:23 - 23 Ноември 2020
3933
Фоторепортаж в Lupa.bg: Графитите - част от изкуството на София (ГАЛЕРИЯ)

Изрисуваните стени в София са толкова интересни, че карат мнозина да се спират, да ги разглеждат и да ги запечатват на мобилните си телефони.

Истината е, че част от столичаните гледат с недоверие на графитите, които отдавна са станали част от уличното изкуство и ги наричат просто „драсканици”. За други обаче това си е изкуство.

Туристически гидове обаче включиха преди години арт графитите в своите обиколки на града и ги показват на чужденците, които гледат с интерес.

В същото време от Столична община негодуват, че някои улични художници рисуват върху сгради, които са паметници на културата. През лятото на т.г. Иво Пенев, началник сектор "Контрол на рекламната дейност" в Столичния инспекторат заяви, че 4000 кв. м площ с нерегламентирани графити са изчистени в София от началото на 2019 г.

По негови думи почти няма неусвоено място в централната част на София, което да не е надраскано от напористи художници, които искат да покажат, че "творят". Още повече, те не са взели и съгласие на хората, чиито сгради, фасади или помещения са нарисували, което пък го превръща в нелегална дейност, която е строго забранена в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата, където се забранява драскането, рисуването и писането без съгласие на ползвателя на обектите, обясни Пенев.

Докато властите и хората на изкуството спорят какво е правилно и какво не Lupa.bg показва на своите читатели интересни графити, заснети от обектива на нашия фотограф Агнес Методиева.


Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА